landschap hoofding 1

Waar zoekt u naar?

Graag uw suggesties !

Heeft u ergens een foutje ontdekt?
Zocht u iets wat u niet vond op onze website?
Heeft u suggesties voor nieuwe toepassingen op onze website?

Bezorg ons uw feedback en help ons
om deze site te verbeteren!

Op 21 september 2022 rijden sommige bussen of trams mogelijk niet. Dat is het gevolg van een vakbondsactie. Deze actie is niet tegen De Lijn gericht maar is gericht op maatregelen voor meer koopkracht en tegen de stijgende energieprijzen.

De Lijn betreurt ten zeerste de hinder en het ongemak die de vakbondsactie met zich zal meebrengen. Ze laten de Roosdaalse inwoners niet graag in de steek en werkten daarom een alternatieve dienstverlening uit. Daarnaast zijn er alternatieven zoals carpoolen of telewerken.

Op onze website kan je nagaan of hun bus of tram zal rijden:

www.delijn.be/alternatievedienstverlening 

Behaag je tuin

Te droge, te natte of te hete zomers? Je kan je tuin eenvoudig klimaatbestendiger maken. Verbeter de wateropname van je tuin en omgeving met diepwortelende bomen en struiken. Beter dan een gazon! Geniet van het verfrissend airco-effect van een boom op een hete dag. Beter dan een parasol!

Ook kleine tuinen maken een groot verschil. Het aanbod van bomen en haagpakketten is hierop afgestemd. Ook de klimplanten zijn echte blikvangers voor een kleinere tuin.

De regionale landschappen van Vlaams-Brabant garanderen je kwalitatief streekeigen plantgoed aan een goede prijs.

Gratis klimaatboom

De gemeente Roosdaal helpt zijn inwoners een handje om hun tuin klimaatvriendelijk te maken!

Bij jouw bestelling, schenkt de gemeente jou een klimaatboom. Vul de kortingscode in (RLPZ_ROO_2022) en kies jouw klimaatboom.

Hoe bestel je plantgoed?

 • Surf naar www.behaagjetuin.be
 • Kies je hoofdgemeente: Roosdaal
 • Heb je in het verleden al via deze website besteld? Log dan in als bestaande klant.
 • Ben je een nieuwe klant? Maak een account aan.
 • Zodra je ingelogd bent, kan je vanaf 1/8/2022 het aanbod bekijken. Je plantgoed bestellen kan tussen 1/9/2022 en 15/10/2022. Vergeet niet aan te duiden vanwaar je de actie kent.
  • In de bestellijsten kan je aanduiden welk plantgoed je wilt.
   Je hebt keuze uit: klimaatbomen, bijvriendelijke bomen, hoogstam(fruit)bomen, gemengde pakketten voor hagen, bloesem- en bessenheggen, houtkanten, klimplanten, wilgenpoten,… OPGEPAST! Je gratis boom voeg je hier NIET toe. Dit doe je bij het afrekenen.
  • Vul in waar je gaat aanplanten
  • Kies je afhaalmoment
  • Ga akkoord met het reglement
  • Klik door op GA VERDER
  • Vul je kortingscode in (RLPZ_ROO_2022) en druk op toepassen. Je krijgt nu een overzicht uit welke bomen je kan kiezen.
  • Kies je gratis product en druk op toevoegen
  • Druk op betalen. Betalen kan met eco- en consumptiecheques.
  • Je krijgt een bevestigingsmail van je bestelling

Bestelling afhalen

Je haalt je bestelling af op zaterdag 10 december 2022 tussen 13u00 en 17u00 op de parking van het gemeentehuis (Brusselstraat 15 te 1760 Roosdaal).

Loop je ergens vast?

Wens je ondersteuning en advies?

Met concrete vragen over je bestelling en de aanplanting in je tuin kan je contact opnemen met je regionaal landschap via haag@pajot-zenne.be.

Vanaf 1 september: weigeringsstickers ook voor restafval en papier/karton

Het afval dat je buiten zet voor de ophaling aan huis, moet aan een aantal afspraken voldoen. Naast je zak op tijd buiten zetten (tussen 18u en 6u) en goed zichtbaar in beide rijrichtingen (bv. niet achter een muurtje), moet je ook rekening houden met volgende aspecten:

 • bind geen bidon of andere plastic zak aan de zak
 • pak scherpe voorwerpen zoals stukjes glas, goed in
 • gebruik de officiële afvalzakken
 • knoop de zak reglementair dicht
 • een bak om je afvalzak buiten te plaatsen is toegestaan, maar zonder deksel
 • respecteer het maximaal gewicht dat de zak mag wegen

 Als één van deze aspecten niet wordt gerespecteerd, blijft het afval staan en kleven de ophalers er een weigeringssticker op. Deze weigeringssticker bestaat reeds enige tijd voor PMD, maar wordt vanaf 1 september ook toegepast op foutief aangeboden restafval en papier/karton !

De sticker geeft aan dat er iets niet in orde is. De eigenaar moet het afval dan weer binnen zetten en het bij de volgende ophaling correct aanbieden. Verwijder voorzichtig de bovenste oranje sticker en plaats de zak met het groene resterende deel van de sticker buiten.

Wie de geweigerde zak niet terughaalt, riskeert een boete voor sluikstorten.

Update 21/09:

De werken in de Nieuwbaan zullen langer duren dan verwacht. Hierdoor zal de Nieuwbaan tot en met 14/10/2022 afgesloten blijven voor alle bestuurders op werkdagen tijdens de werkuren.


Origineel bericht:

Van 22/08/2022 t.e.m. 23/09/2022 wordt er gewerkt in de Nieuwbaan, wegvak tussen de huisnummers 3 en 17. Er wordt een nieuw voetpad aangelegd.
De Nieuwbaan wordt hiervoor afgesloten voor alle bestuurders op werkdagen tijdens de werkuren. Omrijden kan via de Lostraat, Rombautstraat en Kerkveldstraat (of Generaal de Fariaustraat en Donkerstraat).

De Lijn zorgt voor een aangepaste dienstregeling.

Omleiding Nieuwbaan

Klik op de afbeelding voor een groter formaat.

Her is wel duidelijk nu: het wordt een warme zomer. Het aanhoudende warme weer heeft nog een bijwerking: we drinken massaal al eens graag een glaasje bij de vele feestjes die we organiseren én brengen het glas massaal naar de glasbol!

De laatste weken is de aanvoer van glas naar de glasbollen heel hoog. In juni 2022 was er een afvoer van 519,5 ton, in juli was dit gestegen tot 605 ton. 89 ton meer ingezameld glas, een stijging van 16,5%.

Inge D’hoe: “De afvoer van glas staat hierdoor onder druk. Intradura voorziet een bijkomende ronde op zaterdag 13 augustus, maar door het verlengde weekend en het aanhoudende mooie weer zal die druk niet direct verminderen.”

Wat kan de inwoner doen om te helpen? “In plaats van je glas naar een glasbol te brengen, kan je hiermee ook gratis terecht op het recyclagepark. Hier staan grote containers ter beschikking.”, aldus Inge D’hoe.

Logo Minder Mobielen Centrale

 • Je wilt je vrije tijd nuttig besteden?
 • Je vindt sociale contacten belangrijk?
 • Je helpt graag mensen?
 • Je beschikt over een eigen wagen en rijdt graag?

Dan bent jij de persoon die wij zoeken! De Minder Mobielen Centrale van Roosdaal zoekt vrijwillige chauffeurs.

Wat is de Minder Mobielen Centrale?

De Minder Mobielen Centrale is een vervoerdienst van het O.C.M.W. en wil mensen die het moeilijk hebben om zich zelfstandig te verplaatsen omwille van ouderdom, ziekte of handicap, helpen.

Wat betekent het om vrijwilliger te zijn bij de Minder Mobielen Centrale?

Vrijwilliger zijn bij de Minder Mobielen Centrale betekent bijdragen aan het welzijn van Roosdaal. Met een netwerk helpen we sociaal geïsoleerde inwoners toch vooruit.

Wij voorzien aan elke vrijwilliger

 • een onkostenvergoeding per gereden kilometer (0,30 €/km)
 • een gepast verzekeringspakket (met o.a. een Omnium-verzekering voor je wagen tijdens uitgevoerde trajecten en een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid).

Uiteraard wordt het aantal kilometers opgeteld vanaf het moment dat je je woning verlaat tot je terug thuis aankomt. Ook het verzekeringspakket loopt gedurende de volledige verplaatsing van elk traject.

Als vrijwilliger-chauffeur beslis je volledig zelf over de invulling van je vrijwilligerswerk. Jij beslist steeds of je een traject wilt uitvoeren en wanneer je je beschikbaar stelt voor de Centrale.

Wat wordt er van je verwacht?

 • Je beschikt over een eigen wagen.
 • Je bent enkele uren per week beschikbaar.
 • Je bent bereikbaar via telefoon

Meer informatie?

Neem contact op met het O.C.M.W., Karin Goedermans op het nummer 02 583 15 47.

Affiche Hoe ontvang ik de verwarmingstoelage van 225 euro

Door de sterke stijging van de energieprijzen heeft de regering een reeks maatregelen genomen om de koopkracht van gezinnen te ondersteunen.

Daarbij besliste de regering om gezinnen die verwarmen met huisbrandolie of propaan in bulk een eenmalige forfaitaire toelage van 225 euro toe te kennen. De wet die die beslissing bekrachtigt, trad in werking op 29 juni 2022.

Wie kan de toelage aanvragen?

Elk gezin aan wie een leverancier tussen 15 november 2021 en 31 december 2022 huisbrandolie (stookolie) of propaan in bulk heeft geleverd voor de verwarming van het hoofdverblijf, kan de toelage van 225 euro netto aanvragen.

Die toelage kan slechts eenmaal per gezin worden aangevraagd en wordt zowel toegekend aan gezinnen die in een eengezinswoning wonen als aan gezinnen die in een flatgebouw zijn gehuisvest.

Hoe vraag je de vergoeding aan?

De toelage van 225 euro wordt enkel toegekend als je een formulier invult. Dat kan zowel online als op papier.

Online aanvragen worden sneller verwerkt. In dat geval moet je je digitaal identificeren (bv. met je elektronische identiteitskaart of Itsme).

Het papieren formulier kan je downloaden van de website van de FOD Economie of aanvragen bij je leverancier van stookolie of propaan. Het correct ingevulde formulier stuur je aangetekend terug naar:

FOD Economie
Algemene Directie Energie – Cel Verwarmingstoelage 225 euro
Koning Albert II-laan 16
1000 Brussel

Tot wanneer kan ik de toelage aanvragen?

Je kan tot 10 januari 2023 een aanvraag indienen.

Voor meer informatie kan je terecht bij

Heb je recht op andere premies?

De stookoliecheque van 225 euro is niet de enige maatregel die de regering nam om de koopkracht van de huishoudens te ondersteunen.
Door de diversiteit aan maatregelen is het niet altijd gemakkelijk om te weten voor welke je in aanmerking komt. Daarom ontwikkelde de FOD Economie een online vragenlijst waarmee je aan de hand van enkele vragen snel kan nagaan op welke maatregel je aanspraak kan maken.
Je vindt de vragenlijst op onze website: energiemaatregelen.be

Hittemaatregel afvalophalingen

Op 24-25-26 augustus worden er opnieuw tropische temperaturen verwacht.

Afvalintercommunale Intradura treft dan ook maatregelen opdat de ophalers tijdens deze omstandigheden goed hun werk kunnen blijven doen, en hun veiligheid gegarandeerd blijft.

Daarom zullen volgende week de ophalingen van woensdag 24/8, donderdag 25/8 en vrijdag 26/8 starten om 5u.

Wij raden de inwoners aan hun afval de avond voordien buiten te plaatsen, dit kan vanaf 18u.

Pagina 1 van 25