landschap hoofding 1

Waar zoekt u naar?

Graag uw suggesties !

Heeft u ergens een foutje ontdekt?
Zocht u iets wat u niet vond op onze website?
Heeft u suggesties voor nieuwe toepassingen op onze website?

Bezorg ons uw feedback en help ons
om deze site te verbeteren!

Zone 30

Een 2-tal maand geleden hield het lokaal bestuur Roosdaal, samen met de wijkpolitie, de verkeersafdeling TARL en de dienst mobiliteit een sensibiliseringsactie “ langzaam rijden” aan de schoolomgeving van O.L.V.-Lombeek. Eerder werden ook al acties georganiseerd in Pamel en Kattem.

In 2019 en 2020 plaatste de gemeente Roosdaal in alle zones 30 en de schoolomgevingen snelheidsinformatieborden. Intussen stelde de gemeente door snelheidsmetingen in de schoolomgevingen vast dat het gedrag van de bestuurders er niet beter op geworden is! Eén op twee bestuurders rijdt te snel en respecteert de zone 30 niet. De dienst mobiliteit kaart al verschillende jaren het snelheidsprobleem aan en leerkrachten, ouders en omwonenden vragen om actie te ondernemen vooraleer er ongevallen gebeuren.

De wijkpolitie en de verkeerspolitie TARL zullen samen met het lokaal bestuur tijdens de maand juni opnieuw een sensibiliseringsactie organiseren om bewust te maken dat een correcte snelheid in het verkeer altijd belangrijk is. Daarnaast zullen er ook in juni, nu meer kinderen te voet of met de fiets naar school komen, snelheidscontroles worden uitgevoerd aan de scholen.

Roosdaal investeerde al meer dan 50.000 euro aan veilige schoolomgevingen en intussen werd een nieuw krediet goedgekeurd van meer dan 150.000 euro om de schoolomgevingen nog meer en beter te accentueren. Aangepaste snelheid is in de schoolomgevingen heel belangrijk. Niemand wil dat een kind of kleinkind slachtoffer wordt van een ongeval door onaangepaste snelheid. Een verwittigd bestuurder is er voor ons, als bestuur, twee waard.

30 50 70 snelheid

boomschijf

Jouw overleden dierbare laten herdenken?

Op de begraafplaats aan de Lostraat kan je vanaf de lente van 2024 terecht in het in-memoriam-park om je overleden dierbare te herdenken. In de bomen zullen boomschijven opgehangen worden waarop de namen gegraveerd worden van de overledenen van het voorbije jaar. Dit zijn de overledenen die in Roosdaal woonden of een sterke band hebben met onze gemeente.
Heb je in 2023 een dierbare verloren? Dan kan je hieronder doorgeven dat je de voornaam wenst te laten graveren op een boomschijf.
De inhuldiging in 2024 zal het eerste herdenkingsmoment zijn dat we jaarlijks zullen organiseren. Familie en vrienden hebben de mogelijkheid om naast aanwezig te zijn ook zelf mee vorm te geven aan de herdenking. Dat kan zijn door het voorlezen van een tekst, een muziekstuk te spelen,…

Vul hier de gegevens aan en dan doen wij het nodige. Je kan ook een papieren aanvraagformulier afhalen bij de dienst burgerzaken tijdens de openingsuren.

Meer info: milieu@roosdaal.be

Op 21 juni, bij het begin van de zomer, komt Bart Backaert ons inspireren om onze (voor)tuin en gevel eens grondig aan te pakken. We zullen ervan kunnen smullen! Het belooft een boeiende avond te worden met sappige verhalen gespekt met wat humor. Bart tovert in Aalst al vele jaren lang saaie grastapijten om tot wilde bloemenweides. Deze keer zal hij óns dus warm maken voor een eetbare (voor)tuin, een smikkeltuin!

Hopelijk word je een echte enthousiasteling en WIP je achteraf enkele TEGELS. Laat ons dat dan zeker weten via milieu@roosdaal.be en/of vk-tegelwippen.be.

QR-code inschrijving infoavond smikkeltuinGratis info-avond ‘Smikkeltuin’: 21 juni 2023 om 20u in de polyvalente zaal van het Koetshuis, Strijtemplein 15, 1760 Roosdaal.

We praten in Rosales na met een drankje.

Gelieve in te schrijven via forms.office.com/e/yPwy9U3PLt of scan de QR-code.

 

 

 

 

 

 

Fruitmuur met leipeer en aardbeien

Figuur 1: Fruitmuur met leipeer en aardbeien (Bart Backaert)

Eetbare jungletuin

Figuur 2: Eetbare jungletuin (Bart Backaert)

Foto halte De Lijn

Dit jaar zal Orisma alle halte-infrastructuur op het Roosdaals grondgebied onderhouden.
Een eerste beurt wordt afgewerkt in april, een tweede in augustus.

Reizigers wachten graag in comfortabele omstandigheden op de bus. Daarom zorgen wij voor fris ogende schuilhuisjes, zitbanken, overdekte fietsenstallingen en vuilnisbakken.

Eventuele klachten en/of verzoeken over de uitvoering van de werken moeten zo snel mogelijk gemeld worden aan de technische dienst van de gemeente.
Tel. 054 89 13 30 of mailen naar technischedienst@roosdaal.be

Maai Mei Niet

Door in mei je gras niet te maaien, voorzie je heel wat bijen en vlinders van cruciale voedingsbronnen. Nietsdoen was nog nooit zo goed voor onze biodiversiteit. Maar hoe goed precies? Ontdek het samen met alle partners van de campagne door in het bloementelweekend van 26 mei het aantal bloemen op 1 m2 in je tuin te tellen.

Ontdek er alles over op www.maaimeiniet.be 

Foto trage weg

Dit jaar zal VZW 3Wplus Werk alle trage wegen op het Roosdaals grondgebied onderhouden. Goed voor een 30 kilometer wandelplezier!
Een eerste van vijf maaibeurten zal omstreeks 17 april starten.

Eventuele klachten en/of verzoeken over de uitvoering van de werken moeten zo snel mogelijk gemeld worden aan de technische dienst van de gemeente.
Tel. 054 89 13 30 of mailen naartechnischedienst@roosdaal.be

Laat je mazouttank niet lekken !

Staat er in je tuin of in je kelder een oude mazouttank die je niet meer gebruikt? Dan moet je deze laten verwijderen. In het geval dat de tank bijvoorbeeld onder je kelder zit, moet je deze laten opvullen.

Een lekkende tank veroorzaakt zware grondwater- en bodemverontreiniging. Zelfs een ‘lege’ tank kan nog tot 100 liter stookolie bevatten. Wie zijn tank niet meer gebruikt, is daarom verplicht om hem te laten saneren nadat hij buiten gebruik is gesteld.

Bij het buiten gebruik stellen van een stookolietank zorg je er voor dat die niet opnieuw gebruikt kan worden, zonder daarom het risico op restverontreiniging weg te nemen. Bij sanering verwijder je ook alle overgebleven stookolie en liefst ook de tank zelf.

De wetgeving verplicht de sanering van buitengebruik gestelde (bovengrondse en ondergrondse) stookolietanks bij particuliere woningen. Als de verwijdering van een ondergrondse tank niet mogelijk is, moet deze geledigd, gereinigd en opgevuld worden met een inert materiaal. Dit zou anders kunnen leiden tot grondwater- en bodemverontreiniging en dit zou tot veel grotere kosten kunnen leiden.

Om het voor de inwoners eenvoudiger en goedkoper te maken, neemt Roosdaal deel aan de ‘tankslag’ van Haviland. Dit betekent dat een stuurgroep met geïnteresseerde burgers offertes zal opvragen en de beste aannemer(s) zullen kiezen.

Heb je een mazouttank staan die je niet meer gebruikt en/of wil je graag zetelen in deze stuurgroep? Meld je dan voor 15 mei 2023 geheel vrijblijvend aan via volgend formulier: https://forms.office.com/e/UmczrrRUey   

Wanneer de aannemer(s) bekend zijn ontvang je een offerte waarna je beslist of je effectief deelneemt of niet.

Pagina 1 van 25