Warm, warmer, heet... maar dan alleen dankzij de zon! Voorkom brand met deze tips.
De brandweer is er niet enkel om branden te blussen, maar ook om jullie rond te gidsen in de wondere wereld van brandveiligheid. Met ons team van brandpreventieadviseurs is het ons doel om jullie te informeren, adviseren en sensibiliseren. Dus, zet die rookmelders maar klaar en lees verder voor onze tips!
Zalige zomer zonder (brand)zorgen
Mmmm… ruik je de barbecue al? Zalig toch! Maar de geur van brand is minder jaloersmakend! Hou het dus veilig en plaats je barbecue op een stabiele ondergrond, uit de wind en ver weg van tenten of struiken. Houd kinderen en huisdieren op afstand en draag zelf een schort en handschoenen. Gebruik aanmaakblokjes voor houtskool BBQ's en nooit spiritus of andere aanmaakvloeistoffen.
Voor de liefhebbers van een gasbarbecue: check de aansluiting van de gasfles, zet deze in de schaduw en vervang versleten slangen direct. En onthoud: open altijd het deksel voordat je hem aansteekt!
Dan is er nog een minder leuk taakje in de zomer: onkruid wieden. Om dit snel af te handelen, zal je er misschien voor kiezen om het te verbranden. Maar opgelet, dit kan snel misgaan, vooral bij droog weer! Er is vaak brandbaar materiaal in de buurt en wind kan het vuur snel verspreiden. Dus:
- Houd blusmiddelen, zoals een emmer water of een tuinslang, bij de hand
- Houd afstand van struiken en gras
- Slechts enkele seconden verhitten is al voldoende
- Een goede oude hak en borstel werken ook perfect!
Uw schoorsteen in topconditie
Een schone schoorsteen is goud - en zelfs je leven - waard, niet alleen om lekker warm te zitten, maar ook om brand en de "stille moordenaar" CO te voorkomen. Denk zeker aan volgende zaken:
- Jaarlijkse of tweejaarlijkse schoonmaakbeurt door een erkende schouwveger
- Jaarlijkse controle voor hout-, kolen-, pelletkachels en mazoutkachels
- Tweejaarlijks controle van gastoestellen
Kleine helden, grote beschermers
Wist je dat rook dodelijker is dan vuur, vooral 's nachts? Met een rookmelder heb je maar liefst vier keer meer kans om tijdig te ontsnappen! Jouw rookmelder-checklist:
- Batterij met levensduur van 10 jaar
- CE- of EN 14604-labels.
- Plaats ze idealiter in elke kamer, behalve de keuken, badkamer en garage
- Test ze maandelijks!
CO-melders zijn niet hetzelfde als rookmelders, zij waarschuwen voor CO-vergiftiging en moeten dus anders geplaatst worden. Koop dus geen gecombineerd toestel! Let op het volgende:
- Productnorm NBN EN 50291
- Batterij met levensduur van 10 jaar
- Plaats ze op 1,5 meter hoogte, dichtbij het risicotoestel en niet in een hoek.
Als het toch misgaat: vluchten en alarmeren
Je hebt ongeveer 3 minuten om een brandend huis te verlaten. Stel dus nu al een vluchtplan op! Oefen blindelings de snelste weg naar buiten en zorg dat uitgangen steeds vrij zijn. Leg je huissleutels op een snel te vinden plek en sluit systematisch de binnendeuren, vooral 's avonds en 's nachts. Dit kan de vluchtweg tot wel 10 minuten langer rookvrij houden! Verdeel ook nu al de taken: wie brengt de kinderen in veiligheid, wie helpt mindervaliden, en wie belt 112?
Veilig buiten? Ga dan naar de voorkant van het gebouw of een andere zichtbare plek voor de brandweer. Bel 112. Geef duidelijk het adres door, wat er aan de hand is en of er gewonden of nog mensen binnen zijn. Ga NOOIT terug naar binnen! Als je niet buiten raakt, blijf dan in een rookvrije ruimte met gesloten deur en laat de hulpdiensten weten waar je bent. Een goed zichtbaar huisnummer kan in dit geval levens redden!
Stormschade of wateroverlast? Bel 1722 of surf naar www.1722.be.
Door samen deze tips te volgen, maken we onze gemeente brandveiliger. Want brandveiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid, en die van jou telt ook mee!
Vragen rond brandveiligheid? Mail naar brandpreventie@zvbw.be