De aanwezigheid van houtige vegetatie langs waterwegen als gevolg van aanplant of spontane ontwikkeling in combinatie met achterstallige onderhoud heeft ervoor gezorgd dat vele houtkanten zijn uitgegroeid tot bestanden met grote bomen. Deze situatie creëert een aantal problemen voor zowel de infrastructuur zelf als voor de gebruiker en aangelanden.
Tegelijk is deze houtige vegetatie vaak een belangrijk leefgebied en verbindingsas voor fauna en flora. Als uitgangspunt, maar steeds in functie van de waterweginfrastructuur, dient deze vegetatie dan ook in stand gehouden en beheerd te worden met als doel de biodiversiteit op lokaal niveau te behouden en indien mogelijk nog te verhogen.
Het Beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) heeft daarom in samenwerking met het INBO, ANB, Departement Omgeving, VVOG en natuurverenigingen een visie uitgewerkt zodat bij het beheer van de aanwezige houtige vegetatie tegelijk aandacht besteed wordt aan ecologie, verkeers- en waterveiligheid, landschap, esthetiek, recreatie en educatie. De keuze van het meest optimale beheer is locatie specifiek en afhankelijk van de afweging van de verschillende prioriteiten per zone.
In uitvoering van deze visie voert De Vlaamse Waterweg sinds 1/11/2024 beheerwerken uit op de houtige vegetatie langs de waterweg in onze gemeente. Het gaat hierbij meer specifiek om hakhoutbeheer langs de waterweg en het jaagpad.
De werken worden uitgevoerd tussen 1/11/2024 en 31/03/2025. De uitvoering van deze werken is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de weersomstandigheden. De planning van de aannemer kan dus nog wijzigen. Aangezien deze werken uitgevoerd worden met gemotoriseerde voertuigen en machines kunt u eventuele geluidshinder ondervinden.
Meer informatie over de geplande beheerwerken vindt u op de website van De Vlaamse Waterweg:
www.vlaamsewaterweg.be/hakhoutbeheer.
Voor meer inlichtingen kunt u terecht bij de sectorverantwoordelijke, de heer Andy Cosijn, op het nummer 053 76 94 71