Hoe composteer je?
Thuis zelf composteren bespaart je veel lekkende en geurende gft-zakken en/of ritten naar het recyclagepark voor je groot tuinafval. Bovendien produceer je compost om terug in de tuin te gebruiken. Redenen genoeg dus om een hoekje in je tuin op te offeren voor een composteersysteem. Maar welk systeem is het meest geschikt en hoe begin je eraan?
Wens je een vat of bak aan te kopen?
De gemeente geeft je graag een duwtje in de rug. Tegen een voordelig tarief kan je bij ons vaten en bakken aankopen. De bakken en vaten zijn beschikbaar tot het jaarlijks budget is opgebruikt en zolang de voorraad strekt.
Voor een vat van 280 liter betaal je € 25,00. Een bak van 1300 liter kost je € 50,00.
Als je een kleinere tuin hebt of weinig groenafval zoals bladeren en snoeihout kies je best voor een vat. Voor eigenaars van grote tuinen (>400m²) is een bak de beste optie.
Elk gezin kan maximaal twee recipiënten aankopen.
Informeer de beschikbaarheid via milieu@roosdaal.beof telefonisch op het nummer 054 89 13 35.
Tips van de Tuincoach:
Stap 1: Bekijk het eerste filmpje 'composteren: basisbegrippen'. Daarin legt Jan Godemont uit wat je allemaal kan composteren, hoe composteren in zijn werk gaat en helpt je bij de keuze tussen composteren in een compostvat of in compostbakken.
Stap 2: Nadat je de basis hebt gezien, kan je kiezen welk compostsysteem je wilt installeren en bekijk ofwel het filmpje 'composteren in een vat' ofwel 'composteren in bakken'. Op 10 minuten heb je hiermee voldoende informatie om aan de slag te gaan!
Stap 3: De derde stap is een geschikte locatie kiezen en de aankoop van een compostbak of -vat.
Hoe compost gebruiken in je tuin? Compost is een bodemverbeteraar. Dit wil zeggen dat compost de structuur van je bodem beter maakt zodat je bodem luchtiger wordt en meer water vasthoudt. In compost zitten ook voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en calcium die jouw planten nodig hebben om te blijven groeien en bloeien. Wat is het verschil tussen (kunst)meststoffen en een bodemverbeteraar zoals compost? Meststoffen geven kort heel veel voedingstoffen aan je plant; compost gaat minder voedingstoffen geven maar wel veel langer. Dat is beter voor jouw planten. In het laatste filmpje legt Jan uit op welke verschillende manieren je je compost nuttig kan gebruiken.
|