landschap hoofding 1

Waar zoekt u naar?

Roosdaal heeft 6 AED-toestellen

Instructiefilmpje voor het gebruik van de AED-toestellen in Roosdaal - Klik hier 

Vandaag overleeft amper 10% van de slachtoffers die buiten het ziekenhuis een plotse hartstilstand krijgen. Het gebruik van een AED (Automatische Externe Defibrillator) binnen de 6 minuten na levensbedreigende hartritmestoornissen verhoogt aanzienlijk de overlevingskansen tot 70%. Daarom kocht de gemeente Roosdaal eind 2020 liefst 6 nieuwe AED-toestellen aan.

Een automatische externe defibrillator (AED) of hartstarter is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt bij de reanimatie van een persoon met een hartstilstand. Indien de hartstilstand het gevolg is van bepaalde levensbedreigende ritmestoornissen, kan een elektrische schok van een AED het gestoorde hartritme doen stoppen, zo krijgt het normale hartritme de kans om de controle terug over te nemen.

In tegenstelling tot een gewone (manuele) defibrillator werkt een AED automatisch en kan hij daarom ook door iedereen gebruikt worden in een noodsituatie in afwachting van de hulpdiensten. Het draagbare toestel geeft mondelinge instructies aan diegene die het toestel gaat gebruiken, zodra het uit zijn box wordt gehaald. Het inzetten van een AED is een belangrijke schakel in de overleving van slachtoffers met een hartstilstand. Een AED is echter geen hartmassageapparaat. Het aanleggen van een AED is dus geen vervanging voor het toepassen van de reanimatietechnieken (30 borststoten – 2 beademingen) maar werkt er aanvullend op.

Door het toepassen van de reanimatietechnieken wordt een minimale bloedcirculatie in het lichaam in stand gehouden om de vitale organen in leven te houden.

AED’s zijn een bepaald soort defibrillatoren die, wanneer ze aangelegd worden bij een patiënt, zelfstandig en automatisch het hartritme beoordelen en bepalen of een elektrische schok noodzakelijk is. De apparaten bestaan onder andere uit een batterij en twee zelfklevende elektrodenpads. De elektroden worden aangebracht op de borstkas van de patiënt (een op de linkerzij en een onder het rechtersleutelbeen) en verzamelen informatie over het ritme van het hart. Als er sprake is van fibrillatie (snel trillen van het hart zonder dat het bloed pompt) of een hartstilstand zal de microprocessor beslissen tot het toedienen van een schok.

In 2021 zullen - van zodra de Covid-maatregelen dit opnieuw mogelijk maken - opleidingen worden georganiseerd over het gebruik van een AED-toestel. In afwachting hiervan kan je nu reeds een interessant instructiefilmpje vinden op deze link

De 6 Roosdaalse AED-toestellen kan je vinden:

  • Pamel: nabij in gang gemeentehuis (muur bibliotheek, vlakbij de stoep)
  • Pamel: Sportvlot (naast de ingang van het kunstgrasveld)
  • Strijtem: Strijtemplein 30 (voorgevel oud gemeentehuis bij de ingang van gemeenteschool Triangel)
  • O.L.V.-Lombeek: Koning Albertstraat 189 (voorgevel oud gemeentehuis, bij de ingang van gemeenteschool Triangel)
  • Borchtlombeek: Kerstraat 4 (voorgevel OCMW-gebouw)
  • Gemeentelijke uitleendienst: dit toestel kan door erkende verenigingen worden uitgeleend om ter beschikking te stellen tijdens evenementen