landschap hoofding 1

Waar zoekt u naar?

Foto wesp

Wespen en hoornaars

Wespen

De wesp is felgeel met zwarte ringen op het achterlijf en is nauwelijks behaard. Hun nest ziet er uit als een papieren bal die slechts één seizoen in gebruik is. Wespen bevinden zich meestal in de nabijheid van het nest, fruitbomen, etenswaren, vuilnisbakken,... Ze zijn agressiever dan bijen en kunnen spontaan steken (tot 10 maal). Wespen zijn niet ongevaarlijk!

Sinds 2023 kunt u geen beroep meer doen op de Brandweerzone Vlaams-Brabant West voor het verdelgen van een wespennest. Indien u last heeft van een wespennest, verwijzen we u graag door naar een private verdelger. Meer info en private verdelgers die in Roosdaal actief zijn, vindt u via volgende website: wespennest.vlaanderen/roosdaal

Aziatische hoornaar

Sinds 2017 is de Aziatische hoornaar aan een sterkte opmars bezig in Vlaanderen. Deze invasieve exoot vormt een bedreiging voor de bijenpopulaties en andere insecten. Daarnaast kunnen ze ook heel agressief naar mensen toe reageren wanneer ze worden gestoord. Ze zijn dan ook gevaarlijker dan gewone wespen.

Ze zijn als volgt te herkennen:

  • Tussen 2 en 3 cm lang
  • Zwart borststuk
  • Zwarte antennes
  • Gele uiteinden aan de poten
  • Achterlijf met 2 smalle en 1 brede oranje band

Men mag ze niet verwarren met de Europese hoornaar, welke een roodbruine kop en borststuk heeft.

Foto bij wesp en hoornaar
© Vespa-watch

Nesten

In maart/april, afhankelijk van het weer, wordt de koningin wakker uit haar winterslaap en maakt ze haar voorjaarsnest. Deze bevindt zich in een beschutte plek (tuinhuis, spouwmuur, veranda, …). Wanneer de zomer aanbreekt (juni), verlaten de hoornaars hun voorjaarsnest om een nieuw nest, meestal hoog in de bomen, te maken. Soms kan het gebeuren dat ze toch een zomernest in bv. een garage maken.

Bestrijding

Vooral het bestrijden van uitvliegende koninginnen en voorjaarsnesten is effectief. Een gevangen koningin voorkomt dat ze zich 15-voudig voortplant het volgende jaar. Wees daarom op je hoede voor voorjaarsnesten. Je kan actief meehelpen door selectieve vallen uit te zetten en te vullen met lokvloeistof. Idealiter bevinden er zich zo’n 10 vallen verspreid per vierkante kilometer.

Je kan zelf ook een val maken door een waterfles doormidden te snijden en de flessenhals omgekeerd in de onderzijde te plaatsen. Het lokaas zelf bestaat uit wijn, bier, beetje suiker, alcohol en/of azijn.

Indien je een nest vindt, kan je dit gratis melden via de brandweerzone Vlaams-Brabant West:

Ter bestrijding van de Aziatische hoornaar heeft het lokaal bestuur Roosdaal 200 hoornaarvallen voor zijn bewoners voorzien. Deze zijn allemaal toegekend. Alvast bedankt voor jullie enthousiasme.

 

 

krul contactDienst Milieu

Brusselstraat 15, 1760 Roosdaal
Tel 054 89 13 32
milieu@roosdaal.be