landschap hoofding 1

Waar zoekt u naar?

10 mobiliteits-tips

Mobiliteit begint in de eerste plaats bij onszelf. Tien eenvoudige tips, maken alvast een wereld van verschil en ... zorgen voor een betere mobiliteit.


1) Een oprit met grind of kiezelsteentjes?
Controleer dan regelmatig of er geen steentjes op het voetpad of het fietspad liggen voor jouw oprit.  Veeg ze terug op de oprit. Controleer ook de rijbaan: opspringende steentjes kunnen schade aanrichten. Kleine steentjes verstoppen soms ook de straatkolken, wat dan weer voor wateroverlast kan zorgen. Bij uitbreiding van de kleine steentjes: controleer ook op groenafval zoals bladeren, takjes, ... en ook vuilniszakken of papier voor ophaling plaats je voldoende aan de kant. Kleine fietsers, rolstoelgebruikers, voetgangers met kinderwagens, mensen die moeilijk te been zijn, ... maar gewoon eigenlijk iedereen is je ontzettend dankbaar. Bijkomende tip: plan dit in op een vast moment in de week en spreek af met je buur. Gezellig gesprek er gratis bij.

2) Groene voortuin?
Heb je veel groen in je voortuin of aan de voorzijde van je perceel (struik, boom, haag, gras, beplanting)? Controleer dan regelmatig of dat groen niet hinderlijk is voor weggebruikers (ook voetgangers en fietsers) en of er geen verkeerssignalisatie uit het zicht komt. Snoei het nodige groen regelmatig terug. Verwijder onkruid en vermijd wilde grasgroei die over het voetpad/het fietspad/de rijbaan komt. Jouw verkeersveiligheid wint het hier van groentips.

3) Pauw of zebra?
Wat voor parkeerder ben jij?
Parkeerzebra - Deze viervoeter is gespecialiseerd in camouflage. Hij wordt aangetrokken door zebrapaden, waarop hij onbeweeglijk stil blijft staan, hopend dat roofdieren met blauwe strepen het niet opmerken.
Parkeermossel - Deze soort tref je vooral aan in kiss-and-ride-zones rond de scholen. In plaats van meteen weer te vertrekken, blijft een parkeermossel graag plakken.
Parkeerkoekoek - Koekoeken leggen hun eieren in een vreemd nest. Net zo droppen parkeerkoekoeken hun wagen voor of - waarom niet - op de oprit van iemands huis.
Struisvogelparkeerder - Deze op het eerste zicht vriendelijke soort parkeert op de eerste de beste plaats die hij ziet. Al beweert hij nadien dat hij niet had gezien dat je er niet mocht parkeren.
Parkeerpauw - Proficiat, jij verdient een pluim! De parkeerpauw wordt algemeen zeer gewaardeerd voor zijn onberispelijk parkeergedrag. In het verkeer toont hij steeds het beste van zichzelf.

Wil jij ook een parkeerpauw zijn? Hou je dan aan deze regels:

  1. Parkeer niet of sta nooit stil op een zebrapad (ook niet 5 m voor een zebrapad).
  2. Blijf niet te lang stilstaan op de kiss-and-ridezone (gebruik alleen de tijd om in en uit te stappen/te laden of te lossen)(geldt ook aan gele onderbroken lijn).
  3. Parkeer niet op de eerste de beste plek, maar respecteer de wegcode.
  4. Parkeer niet voor of op iemand oprit of toegang.
  5. Parkeer niet op een voet- of fietspad.

Bron en info: VSV - verkeersouders, bewerking dienst mobiliteit Roosdaal

4) Snelheid
Denk jij voldoende aan je snelheid in het verkeer? Meestal, soms, nooit?
Een aangepaste snelheid rijd je niet alleen in je eigen straat, die rijd je overal. Iedereen klaagt, en tegelijk geeft iedereen in hetzelfde gesprek toe zelf ook wel eens te snel te rijden. Is dat niet bizar? Lees meer over snelheid. Bijkomende tip: verkeerssignalisatie duidt steeds de toegelaten maximale snelheid aan. Soms is trager nodig ... en beter.

5) Gebruik een fietskaart
Te ver, te nat, te veel bergop, te ... het kan allemaal. Toch loont het de moeite het eens uit te proberen. Lees meer en download hier je gratis fietskaart. Bijkomende tip: koop een regenjas, want sommige kinderen willen niet meer met de wagen ;-)

6) Veilig op stap
Ook als voetganger en fietser zijn er tips (en regels). Lees meer over 'veilig op stap'.

7) Fluo en verlichting
Stap of fiets je? Vaak of weinig? Top! Zorg dat je zichtbaar bent. Ook bij daglicht zorgt fluo kledij dat je beter wordt gezien. Daarnaast is bij slecht weer, schemering of nacht verlichting onmisbaar. Geen kleine glittering, maar een licht om U tegen te zeggen. Wie wordt gezien, is nooit gezien ;-). Bedankt vanwege alle andere weggebruikers en 'tot ZIENs'.

8) Kuch, kuch
Frisse lucht? Heerlijk! Maar niet als de motor van je voertuig nodeloos blijft draaien. Aan de schoolpoort, op een parking, aan een overweg, ... Lang wachten? Motor af. Beter voor iedereen.

9) De 9 minuten-regel
Haast en spoed is zelden goed en meestal een (slecht) excuus om wat sneller te rijden, toch nog snel de voorrang te nemen, in het stuur te knijpen van frustratie door de verkeersdrukte en nog zoveel meer. Vertrek 9 minuten vroeger. Je komt eens zo relax en veiliger aan. Bijkomend vermijd je op die manier druktepieken zoals de laatste 15 minuten voor de schoolbel. Waarom 9? Omdat het minder is dan tien. Bedankt vanwege jezelf.

10) Lees elke maand 1 keer bovenstaande tips. Mobiliteit begint bij jezelf.

 

Deze tips zijn samengesteld uit de ervaringen en binnenkomende meldingen en vragen van en bij de dienst mobiliteit Roosdaal. Voor jou, voor ons. Mobiliteit begint in de eerste plaats bij onszelf. We maken er samen werk van.