landschap hoofding 1

Waar zoekt u naar?

Graag uw suggesties !

Heeft u ergens een foutje ontdekt?
Zocht u iets wat u niet vond op onze website?
Heeft u suggesties voor nieuwe toepassingen op onze website?

Bezorg ons uw feedback en help ons
om deze site te verbeteren!

Affiche Roosdaal Zomert 2022

Juli en augustus, dat is steevast ook 4 avonden Roosdaal Zomert! Ook dit jaar mogen jeugdraad en jeugddienst Roosdaal, JH Splinter en de jeugdbewegingen de bezoekers verwarmen met fijne muziek en zomerse sfeer.

We verwelkomen je graag op donderdag 7 juli, 14 juli, 18 augustus en 25 augustus op het terras van JH Splinter en GC het Koetshuis.

Het programma:

Donderdag 7 juli - Les Poulains Flandriens

De twee heren van Les Poulains Flandriens brengen akoestische versies van Belpop hits uit alle tijden en in alle stijlen.

Donderdag 14 juli: Fête Laweit

Een swingband met de bedoeling om het publiek een swingende avond vol muziek en dansen te geven! En dan bedoelen ze ook echt DANSEN!

Donderdag 18 augustus: ZENNETOER THROWBACK - Early Pedestrian & NEVA

Early Pedestrian

Een 3-koppige Alternatieve Punk/Rock 'n Roll garage band uit Londerzeel.

NEVA

Een statig en lustig kwartet geboren op PXL MUSIC in Hasselt, is het resultaat van wanneer een onschuldige hobby een lichte obsessie werd. Door hun mix van alternatieve pop en elektronica kleuren ze met hun muziek buiten de lijntjes van het synth pop genre. Hun debuut-EP verscheen begin 2021. Sindsdien is het repertoire iets harder, elektronischer en misschien zelfs iets stouter.

Donderdag 25 augustus – i.s.m. GROS: Astro Zeniko & Bal Merklez

Astro Zeniko

Deze band is hét vaccin dat je nodig hebt voor een geslaagde avond. Better than drinking bleach!

Bal Merklez

Het meest energieke, humoristische, opzwepende en ontroerende balkan-klezmerorkest van Belgische bodem. Een bende van dat soort kaliber die het niet nalaat om van elke gelegenheid een onvergetelijk feestje te maken.

Praktisch:

Alle avonden van Roosdaal Zomert worden georganiseerd op het terras van JH Splinter en Gemeenschapscentrum het Koetshuis. De toegang is gratis! De deuren openen telkens om 20u.
Volg ons op Facebook (Vrije Tijd Gemeente Roosdaal) of Instagram (jeugdinRoosdaal) voor alle updates! Meer info op de evenementpagina: www.facebook.com/events/1204758470264518/1204758473597851/

Affiche zomerwandeling

Een zomerwandeling met dat tikkeltje meer!
Kom samen met onze beweegcoach Dirk op dinsdag 23 augustus wandelen in onze mooie gemeente. De activiteit start om 19 uur aan GC het Koetshuis (ingang Kristus Koninglaan) met een kleine toelichting rond Bewegen op Verwijzing, vervolgens gaan de deelnemers samen op pad voor een tocht van ongeveer 5km. onder begeleiding van Dirk kunnen de deelnemers onderweg laagdrempelige spierversterkende oefeningen doen.

De wandeling kan achteraf ook nog gedaan worden zonder begeleiding. Onderweg kom je QR-codes tegen die je kan scannen voor de beweegoefeningen. De route zal je kunnen terugvinden op deze pagina in aanloop naar 23 augustus.

Affiche Vlaamse Feestdag 9/7/2022

Op zaterdag 9 juli staan de gemeentebesturen van Lennik, Gooik en Roosdaal vanaf 16.30 uur samen paraat om je een spetterende VLAAMSE FEESTDAG aan te bieden.

De Dekenijtuin van Lennik is dit jaar het decor voor de gratis festiviteiten. Optredens van Poppentheater JaJa, Dweilorkest G Bloezers, Jérémie Vrielynck en Bram met band staan garant voor een sfeervolle namiddag en avond.

Poppentheater JaJa bijt de spits af met de voorstelling Knor, voor kinderen tot 10 jaar. Op de boerderij van boer Eugène krijgt Knor af te rekenen met het pestgedrag van Haan en Ezel. Benieuwd hoe dat afloopt…

Dweilorkest G Bloezers , een groep enthousiaste muzikanten uit Gooik, zorgt aansluitend voor “Ambiance op maat” voor een ruim publiek. De G staat hierbij niet alleen voor Gooik maar ook voor “Goed Gevoel”.

Jérémie Vrielynck, dé grote belofte van de Nederlandstalige popmuziek, brengt eigen nummers in een intieme setting. Bij het grote publiek is Jérémie vooral bekend van zijn rol in de Ketnetmusical en –serie ‘Kadanza’. Jérémie scoorde al verschillende top 10 hits in de afgelopen jaren.

We sluiten de avond op een onvergetelijke manier af met Bram Van den Berghe vergezeld van zijn band. Avondsfeer en ambiance gegarandeerd met deze veelzijdige Ninovieter die al jaren een vertrouwd gezicht is op menig regionaal podium. Fantastische muziek uit eigen land!

De standen met lekker eten en drinken staan zoals steeds garant voor Vlaamse gezelligheid op zijn Bourgondisch in hartje Pajottenland. Iedereen welkom!

Foto kappelle Ijzerenkruisstraat

Toekomstplan ‘Kapellekes troef’ in opmaak.

Wist je dat kapellen de basis vormen van oude routekaarten en een volledig netwerk aan trage wegen verbinden? Ook in Roosdaal is dat niet anders en de afgelopen coronaperiodes met strenge en minder strenge lockdowns heeft bij heel wat mensen gezorgd dat ze die oude of minder bekende wegen, net als de kleine en grote kapellen opnieuw hebben leren kennen.

Vroeger speelden de kappellen dus een grote rol in de mobiliteit, maar uiteraard ook in de ontmoeting tussen mensen binnen en buiten de gemeenschap. En vandaag lijkt de cirkel rond want ook dat is een functie die de afgelopen jaren naar boven is gekomen en die de gemeente nu ook echt opnieuw wil herstellen.

Roosdaal heeft de afgelopen jaren, samen met de Intergemeentelijke Onroerende Erfgoeddienst (IOED) van de cultuurregio ZENDER en de erfgoedvereniging Rausa vzw, de kapellen in kaart gebracht en wil nu een stap verder gaan om de meeste en vooral de belangrijkste kapellen te herstellen, renoveren, conserveren, valoriseren en ontsluiten naar publiek in de komende jaren.

Hiervoor werd een gespecialiseerd bureau, De Erfgoedstudio, aangesteld dat de komende weken en maanden op pad gaat en een toekomstplan uit zal werken om vanaf 1 januari 2023 en de komende jaren gefaseerd uit te voeren.

Een belangrijk aspect binnen dit toekomstplan wordt natuurlijk ook de betrokkenheid van de burgers. Daarvoor zullen nog inspraakmomenten, workshops en bevragingen georganiseerd worden waarbij we zeker ook op jouw enthousiasme en ideeën rekenen.

Meer info via cultuur@roosdaal.be - 054 31 89 51

Foto kappelle Kattem

Heel wat volwassenen kunnen of durven niet fietsen. Ze hebben het als kind nooit geleerd, zijn bang om zich in het drukke stadsverkeer te begeven of hebben al lang niet meer gefietst. De fiets is nochtans een ideaal middel om je op een goedkope en gezonde manier te verplaatsen.
Samen met de TARL gemeenten organiseren we in mei- juni 2022 16 fietsvaardigheidslessen waarbij we samen (terug) de weg op gaan.

Lessenreeks Liedekerke: elke woensdag en zaterdag van 4 tot 14 mei
Locatie Liedekerke: sportcentrum Bokaal, Sportlaan 5, 1770 Liedekerke

Lessenreeks Ternat: elke woensdag en zaterdag van 18 tot 28 mei
Locatie Ternat: sportcentrum Puls, P. Van Cauwelaertstraat 40, 1740 Ternat

Lessenreeks Affligem: elke woensdag en zaterdag van 1 tot 11 juni
Locatie Affligem: sporthal Bellekouter, Bellestraat 99, 1790 Affligem

Lessenreeks Roosdaal: elke woensdag en zaterdag van 15 tot 25 juni
Locatie Roosdaal: gemeentelijk arsenaal, inrit tussen Molenstraat 46-48, Pamel. Parkeren op de Molenstraat!

Tijdstip: Lessen starten op woensdag van 18u tot 19u ,op zaterdag van 16u tot 17u.
Deelnameprijs: € 1 per les (ter plaatse te betalen)
Inschrijven: sport@roosdaal.beof 054/89.13.52

Wat breng je mee?

Je fiets en fietshelm.

Heb je geen eigen fiets? Geen probleem! Je kan een fiets en helm van ons gebruiken tijdens de les.

Meer info in de folder via deze link.

De gemeenten Pepingen, Roosdaal, Lennik, Gooik, Herne en Galmaarden zijn samen en in cofinanciering met Pajottenland+ een project gestart om onze streek toeristisch in de kijker te zetten via toerismepunten.

Elke gemeente zal zo een toerismepunt installeren. Voor Roosdaal zal dit aan de Belle Alliance komen. Pendelaars & toeristen zullen er informatie krijgen over een toeristisch aanbod en gemakkelijk gebruik kunnen maken van verschillende vervoersmodi (deelwagen, bus + deelfietsen, …) om hun uitstap te doen.
Om van dat project een levendig en bruisend geheel te maken, zullen er o.a. wandel- en fietsroutes vanuit of langs het toerismepunt lopen. Die routes kunnen themaroutes (bv. een cultuurroute) of algemene routes (knooppuntroutes) zijn. Het kan gaan om gemeentelijke of intergemeentelijke routes, tijdelijke/vaste … kortom: de invulling ligt nog open en zal zeker divers zijn.

Op het toerismepunt, maar ook via ambassadeurs (bv. horeca) zullen de routes gepromoot worden.

Elke gemeente kiest een eigen thema/identiteit, maar de algemene uitstraling zal gemeenschappelijk zijn. Er zijn al verschillende mogelijkheden voor Roosdaal zoals de aardbei of framboos, Dikke van Pamel, …

De betrachting is om samen na te denken over de invulling. En daartoe een participatiemoment te beleggen met alle deelnemende gemeenten en vertegenwoordigers van cultuur, sport, middenstand, horeca & streek- en hoeveproducten.

De bedoeling is om tegen uiterlijk half april 2022 een idee te hebben wie vanuit onze gemeente geïnteresseerd is en mee wil nadenken over de invulling. De ‘wat, waar en hoe’ moeten nog bepaald worden (afhankelijk van de covid-maatregelen). Alles zal in principe beperkt worden tot 1 moment en een aantal vertegenwoordigers per gemeente.
Heb je zin om daaraan deel te nemen? Geef ons een seintje op toerisme@roosdaal.be of 054/891351

Bij verdere vragen over het project mag je zeker contact met ons opnemen op hetzelfde nummer.

De oorlog in Oekraïne en vluchtelingencrisis die deze op gang brengt, raakt ons allemaal.
En net zoals in vele andere steden en gemeenten willen we binnen de gemeente Roosdaal ook zorgen voor een duurzame opvang van vrijwilligers.
Hiervoor zoeken we nog mensen die zich vrijwillig willen inzetten om de Oekraïense vluchtelingen te helpen en wegwijs te maken.
Concreet gaat het over vrijwillige tolken en buddy’s.
Kijk naar de info in de oproepen op https://www.giveaday.be/nl-be/organisatie/roosdaal-voor-oekraine/8972

De gemeente Roosdaal wil door het subsidiëren van projecten impulsen geven aan het gemeenschapsleven, de beleving in de gemeente verhogen en de verbondenheid tussen haar inwoners vergroten.
Voorheen gebeurde dit via een projectsubsidie voor cultuurprojecten. Dit reglement van 2008 heeft zijn nut bewezen, maar wordt nu toch vervangen door een reglement dat meer op een ruimere vrijetijdscontext focust en dus ook projecten binnen jeugd, sport, senioren, integratie, welzijn, enz. de kans geeft om een financiële impuls te krijgen.

Dit was overigens eenzelfde nood die bij verschillende gemeenten uit de cultuurregio ZENDER (Pajottenland & Zennevallei) werd ervaren waardoor de ambtenaren van de verschillende vrijetijdsdiensten samen aan de slag gingen om een nieuw reglement uit te werken dat meer potentiële projecten kan tegemoetkomen. Na het positief advies binnen de algemene vergadering van de cultuurraad keurde de gemeenteraad op 27 januari 2022 dit nieuwe reglement voor projectsubsidies vrije tijd goed.

Belangrijkste zaken uit het reglement en verschillen met vorige regeling:

  • projecten die voldoen aan de basisvoorwaarden wordt een basissubside van 250 euro toegekend. Bij het voldoen aan bijkomende kwaliteitscriteria kan dit nog aangevuld worden met extra subsidieschijven;
  • projecten kunnen aangevraagd worden tot 2 maand vooraf, terwijl dit vroeger tot 4 maand op voorhand was;
  • de betaling van de subsidie gebeurt ook onmiddellijk na de toekenning en in principe dus voor aanvang van het project daar waar dit bij het vorige reglement gegroepeerd werd toegekend op het einde van het kalenderjaar. Projecten moeten dit bedrag dus niet zelf eerst voorschieten maar krijgen als het ware een projectcheque om ook al effectieve kosten te kunnen dekken;
  • eenzelfde project kan tot maximaal 3 keer een toelage ontvangen terwijl vroeger altijd uitgegaan werd van eenmalige projecten. Dit kan zorgen dat een projectwerking de kans krijgt om na enkele loopjaren voet aan grond te krijgen voor verankering.

Meer informatie bij de dienst Welzijn & Vrije Tijd: 054/891351 of cultuur@roosdaal.be
Het reglement en aanvraagformulier te downloaden op het E-loket.

Pagina 1 van 6