landschap hoofding 1

Waar zoekt u naar?

Graag uw suggesties !

Heeft u ergens een foutje ontdekt?
Zocht u iets wat u niet vond op onze website?
Heeft u suggesties voor nieuwe toepassingen op onze website?

Bezorg ons uw feedback en help ons
om deze site te verbeteren!

De gemeente Roosdaal ontving een bedrag van € 135 637,24 van de Vlaamse overheid dat bedoeld is om de sectoren cultuur, jeugd en sport te ondersteunen voor de geleden schade van de coronacrisis.

Op 29 oktober 2020 keurde de gemeenteraad het reglement ‘corona-subsidies’ goed waar verenigingen en individuele sporters gebruik kunnen van maken.
Het reglement is uiteindelijk gebaseerd op vijf pijlers of principes die we hieronder nog eens overlopen:
Pijler 1: Het eenmalig optrekken van de reguliere subsidies voor erkende cultuur-, jeugd- en sportverenigingen (die betoelaagd worden binnen bestaande reglementen)
Pijler 2: Een eenmalige toelage ter compensatie van het verlies aan inkomsten, bijkomende kosten en doorlopende vaste kosten voor infrastructuur en werking ten gevolge van de crisis voor alle cultuur-, jeugd- en sportverenigingen.
Pijler 3: Een eenmalige toelage ter compensatie van het verlies aan inkomsten, bijkomende kosten en doorlopende vaste kosten voor infrastructuur en werking ten gevolge van de crisis voor verenigingen in andere sectoren;
Pijler 4: Een eenmalige toelage aan de vier Roosdaalse parochiale zalen;
Pijler 5: Een ‘coronasportpas’, waarbij een tussenkomst gegeven wordt aan de individuele sporters uit Roosdaal voor het volgen van indoor lessen en sportaanbod bij professionele aanbieders met een eigen sportinfrastructuur in Roosdaal.

Alle kosten en gederfde inkomsten die in aanmerking komen voor pijler 2, 3 en 4 zijn deze van de periode vanaf de start van de COVID19-pandemie in maart 2020 tot 31 december 2020. Aanvragen moeten ingediend worden voor 31 januari 2021.

Meer info, het volledige reglement en het aanvraagformulier zijn te verkrijgen bij de dienst Welzijn & Vrije Tijd, Brusselstraat 15, 1760 Roosdaal - 054/89 13 50 – vrijetijd@roosdaal.be

Taal in TARL folder pagina 1

Samen spelen en Nederlands oefenen! 

De gemeentes Ternat, Affligem, Roosdaal en Liedekerke organiseren samen tijdens de schoolvakanties Taal in TARL: leuke taalkampen voor kinderen van 5 tot 12 jaar.

Dankzij een subsidieoproep van Departement Onderwijs en Vorming kunnen de vier gemeenten tijdens schoolvakanties taalkampen organiseren. Zo kunnen kinderen die thuis geen Nederlands spreken de taal ook buiten de schooluren onderhouden op een speelse, toffe manier.

De kampen gaan het hele schooljaar door tijdens elke schoolvakantie in één van de vier deelnemende gemeenten:

 • Herfstvakantie in Roosdaal (afgelaste omwille van de COVID-19 maatregelen)
 • Kerstvakantie in Ternat
 • Krokusvakantie in Liedekerke
 • Paasvakantie in Affligem

De activiteiten gaan door van 9u tot 16u.

Er is opvang voorzien van 8u tot 9u en van 16u tot 17u.

In Roosdaal kan je deelnemen aan het taalkampje in de herfstvakantie, van dinsdag 3 tot en met vrijdag 6 november. De activiteiten vinden plaats in ’t Sportvlot (Brusselstraat 29 te Pamel). De kostprijs is 8 euro voor het volledige kamp. Vergeet je lunchpakket, drinkfles water en tussendoortje niet!

Ben je tussen 5 en 12 jaar en wil je in de herfstvakantie samen spelen en Nederlands leren en oefenen? Schrijf je dan zeker in voor dit leuke taalkamp!

Inschrijven kan via: webshopaffligem.recreatex.be/Home

Ontdek het vakantieaanbod voor het schooljaar 2020-2021 in de bijgevoegde folder.

Begeleiders Taal in TARL gezocht!

Om deze leuke taalkampen te begeleiden zoeken de gemeentes Ternat, Affligem, Roosdaal en Liedekerke studenten of professionelen:

Ben je 18 jaar of ouder en volg jij een sociale en/of pedagogische studie? Of werk je al in deze sector?

Heb jij zin om kinderen een leuke én educatieve vakantie te bezorgen?

Ben jij bereid anderstalige kinderen Nederlands aan te leren?

Ben je vrij van dinsdag 3 tot en met vrijdag 6 november?

Stel je nu kandidaat!

Inschrijven als begeleider voor het taalkampje in de herfstvakantie (3-6 november) te Roosdaal kan uiterlijk tot en met zondag 18 oktober.

Begeleiders zijn verzekerd en krijgen een vergoeding!

Meer info: jeugd@roosdaal.be of 054/89.13.52.

Door de maatregelen tegen COVID-19 heeft MPC Sint-Franciscus besloten om het zwembad gesloten te houden voor externe bezoekers, en dit al zeker tot 31/12/2020. Gemeentebestuur Roosdaal zal dan ook tot dan geen inwonerszwemmen organiseren op maandagavond en zondagvoormiddag.

 

Uiteraard dienen we ook voor deze activiteit de nodige maatregelen te treffen in het kader van de bestrijding van COVID-19. We vragen om zeker het aantal personen in je gezelschap te beperken, zwemmen in groep is niet toegelaten tijdens het inwonerszwemmen! Hieronder een overzicht van alle afspraken:

Ook bij een bezoek aan het sportcomplex van MPC Sint-Franciscus gelden de algemene regels:

 • Iedere bezoeker houdt steeds 1,5m afstand van iedere andere persoon buiten zijn/haar huishouden/sociale bubbel.
 • Aan iedereen ouder dan 12 jaar wordt gevraagd om bij het betreden van het sportcomplex een mondmasker te dragen. Dit masker dient aangehouden te worden tot je de kleedkamers betreedt. Voor kinderen onder 12 jaar is er geen verplichting.
 • Volg in het sportcomplex altijd de aangeduide looprichting.
 • Probeer je gezicht zo weinig mogelijk aan te raken. Hoesten of niezen doe je in je elleboog of in een papieren zakdoek die je meteen na gebruik weggooit in de vuilnisbak.
 • Blijf thuis als je ziek bent en symptomen hebt die op COVID-19 kunnen wijzen. Je blijft ook thuis als je huisgenoot of een lid van je sociale bubbel symptomen heeft, of positief getest werd op COVID-19.
 • Extra voor sporters: Wanneer je verhoging hebt gehad van de lichaamstemperatuur en erna weer koortsvrij bent (en de nodige quarantainetijd hebt ingelast), rust dan nog hetzelfde aantal dagen dan dat je koorts had. Bv. 3 dagen koorts = 3 dagen erna niets sporten. Dit vanwege het risico op hartontsteking.
 • Leef zeker de gedragscode die op jou van toepassing is, na:
  www.sport.vlaanderen/media/13572/voor-de-sporters.pdf
  www.sport.vlaanderen/media/13574/voor-ouders.pdf
  www.sport.vlaanderen/media/13573/voor-de-trainers.pdf

Richtlijnen voor het toekomen en registreren in het sportcomplex voor het inwonerszwemmen:

 • Zwemmen tijdens het inwonerszwemmen doe je met de mensen uit je gezin of sociale bubbel en in kleine groepjes! Wij vragen om zeker niet in groep te komen zwemmen.
 • Gelieve de openingstijden van het inwonerszwemmen te respecteren. Vroeger toekomen of langer blijven is niet toegelaten.
 • Aan iedereen ouder dan 12 jaar wordt gevraagd om bij het betreden van het sportcomplex een mondmasker te dragen. Dit masker dient aangehouden te worden tot je de kleedkamers betreedt. Voor kinderen onder 12 jaar is er geen verplichting.
 • Bij het betreden van het sportcomplex en bij gebruik van cash geld, is het verplicht om de handen te ontsmetten. Hiervoor is handgel voorzien in het complex.
 • De aankoop van een abonnement voor het inwonerszwemmen is warm aanbevolen, dit beperkt het aantal handelingen met cash geld.
 • Bij betalen van de zwembeurt aan de kassa, is het verplicht om de naam en contactgegevens van alle aanwezigen op de aanwezigheidslijst te noteren. Deze lijsten worden gedurende 14 dagen bijgehouden en kunnen indien nodig ingezet worden in het kader van contact tracing.
 • Personen die weigeren hun contactgegevens te laten opnemen op de aanwezigheidslijst, krijgen geen toegang tot het sportcomplex.
 • Ouders of begeleiders die kinderen afzetten en niet zelf zwemmen, kunnen het sportcomplex niet betreden. Tenzij hun ondersteuning tijdens het omkleden absoluut noodzakelijk is en dan wordt de tijd hiervoor beperkt tot een absoluut minimum.
 • Het is niet toegelaten dat ouders, begeleiders, niet-zwemmers,… in de inkomhal van het sportcomplex de zwemmers opwachten. Ook samenkomen met wachtende ouders, begeleiders, niet-zwemmers,… buiten aan de ingang is niet toegelaten.
 • De capaciteit van het zwembad is ten allen tijde beperkt en wordt voortdurend bijgehouden. Vooraf reserveren is niet mogelijk, waardoor het kan gebeuren dat het zwembad volzet is als je langskomt. Gelieve de aanwijzingen van de onthaalmedewerker te volgen en te respecteren! Bedankt voor het begrip.

Omkleden, douchen en gebruik van het toilet

 • Het gebruik van de kleedkamers is toegestaan. Probeer de tijd in het kleedhokje echter te beperken. Bij voorkeur draagt de zwemmer de zwemkledij al onder de gewone kledij.
 • Douchen (= afspoelen) voor de zwembeurt is verplicht. Na afloop kan de zwemmer zich kort afspoelen, maar een uitgebreide douche met gebruik van zeep of shampoo is niet toegelaten.
 • Het gebruik van toiletten moet tot een minimum beperkt worden. Gesloten toiletten zijn niet toegankelijk. Gelieve afstand te bewaren aan de wasbakken.
 • Douches, kleedkamers en toiletten worden na elke verhuring van het zwembad grondig ontsmet, dus ook voor en na het inwonerszwemmen.

Tijdens het zwemmen 

 • Het gebruik van het zwembadmateriaal van MPC Sint-Franciscus is niet toegelaten!
 • Probeer tijdens het zwemmen zo goed als mogelijk de afstand te bewaren t.o.v. andere bezoekers.

Alvast hartelijk bedankt om deze afspraken na te leven tijdens je bezoek aan het inwonerszwemmen!

Veel zwemplezier!

Bunkerweide Roosdaal

Onze streek heeft heel wat verborgen landschapsparels. Natuur om in te spelen, een mooie kapel of verscholen ijskelder, een mysterieus bosje, prachtige poelen vol leven… Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei neemt je graag mee naar bekende en minder bekende plekjes. Trek je stapschoenen aan of haal je stalen ros van stal en beleef de natuur in je buurt.

1. Met stevige stappers

Even de benen strekken, een frisse neus halen, genieten van je omgeving. Op de routeplanner van het Wandelnetwerk Pajottenland, 620 km aan trage wegen, kan je zelf een wandeling uitstippelen door knooppunten te combineren of één van de suggestielussen uitproberen. Download de app Wandelknooppunt en ga op ontdekking langs één van de suggestieroutes. Natuurvereniging Natuurpunt biedt alle kaartjes van haar natuurgebieden gratis aan. Ga even kijken op www.natuurpunt.be en download wandelkaartjes uit de hele regio. Of download de Natuurpunt app dan heb je alles dadelijk mee onderweg.

Ontdek de Windmolenwandeling, Vijfgehuchtenwandeling, Tweedorpenwandeling, Sint-Amanduswandleing, Zevenbeukenwandeling, Dikke Van Pamelwandeling en Ledebergwandeling. Een andere topper is de wandeling ‘Groen Strijtem met Pastoor Cuylits’ die uitgewerkt werd door het regionaal landschap en Pasar.

2. Kinderen boven

Kinderen die buiten spelen, zijn blijer en gezonder. Niets leuker dan je uitleven op speelheuvels en schuilen in wilgenhutten. Test je evenwicht over boomstammen, bouwen een kamp in een speelbos… Speelnatuur tovert vrolijke kindersnoetjes tevoorschijn en prikkelt de fantasie! Hebben je kinderen interesse om bij te leren over natuur? Dan kan je een bezoekje brengen aan heel wat monumenten, musea en natuurplekken in de buurt die ook educatieve bezoeken op kindermaat hebben uitgewerkt.

Wist je dat het Ledebergbos een speelbos is? Ga er dus naar hartenlust ravotten. Ook leuk voor kinderen is de geocacheroute ‘natuurweetjes’ in Strijtem en Borchtlombeek, uitgewerkt door enkele enthousiaste jonge natuurgidsen uit de regio.

Zomerzoektocht "Schatten van Vlieg"

Tussen 1 juli en 31 augustus 2020 kunnen kinderen, met tablet of mobiele telefoon in de hand, mooie en leuke erfgoed- en natuurplekken in onze gemeente ontdekken via de speurtocht ‘Schatten van Vlieg’.  Wie vindt de code en plaats van de schat? Meer info vind je op deze pagina!

3. Wiegende bomen

De weg naar een gezonder en gelukkiger leven leidt door het bos. Bosbaden is een concept, overgewaaid uit Japan, dat ook hier steeds meer ingang vindt. Vertraag en ontdek het bos met al je zintuigen. Geen bos in de buurt? Dan vind je rust in een van de vele prachtige boomgaarden die onze regio rijk is.

Wil je het rijke leven in en rond de boomgaard al spelend leren kennen? Dan is er het boomgaardenspel dat je kunt downloaden op de website van regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei. Ken je www.goedgeplukt.be trouwens al? Deze website brengt eigenaars van hoogstamfruitbomen in contact met vrijwillige plukkers. Zo kan jij aan een leuke plukactiviteit ook veel lekkers overhouden.

Op zoek naar verkoeling in het landschap? Breng dan eens een bezoekje aan de geboorteboomgaard. Ook het kleine Hulsbroekbos en het Berchembos vormen een oase van rust. De pastorietuin in Strijtem werd in 2014 omgetoverd tot een natuurpareltje met fruitbomen, haagplanten en kleinfruit.

4. Erfgoed in de kijker

Wil je weten welk erfgoed er in jouw gemeente is? Kijk op inventaris.onroerenderfgoed.be en zoek op je gemeente. Je zal verbaasd zijn wat er allemaal te ontdekken valt. Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei herstelt bouwkundig en houtig erfgoed in de regio, samen met de provincie Vlaams-Brabant en lokale partners.

Roosdaal telde vroeger tal van molens. Wil je de verdwenen en huidige molens ontdekken, dan kan je de molenfietsroute (17 km) doen die over Roosdaal en Gooik loopt. Duik in het molenverleden van de Pauwelijke Zouaaf, de hertboommolen (Zepposmolen), de Eikautermolen, de Stampmolen, de Molen van Strijtem, de Kattemmolen en de Keirekensmolen. De molenbox met 8 wandel- en fietsroutes is te koop via www.erfgoedcelpz.be/erfgoedwinkel. Ook de Bunkerweide is een bezoekje waard om een blik te werpen op de geschiedenis van de regio.

5. Ontdek de koesterburen

Je hebt meer buren dan je denkt! De Koesterburen, planten en dieren uit onze regio die een steuntje in de rug verdienen, zijn de ambassadeurs van natuur en landschap van Pajottenland & Zennevallei.

Ga op pad en spot in Roosdaal de bosorchis, de gele kwikstaart, de gewone dwergvleermuis, de gierzwaluw, de ijsvogel, de matkop en de sleedoornpage.

6. Fietskaart Molenroute

Fietskaart MolenrouteKlik op de kaart voor een groter formaat

7. Meer tips?

Nog meer tips over je streek vind je ook in PenZine, hét Pajot Zenne magazine, te vinden bij één meer dan 450 verdeelpunten in de regio. Of lees alle nummers online op www.pajot-zenne.be

Samen genieten van natuur en landschap! Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei is een streekvereniging die samenwerkt met gemeenten, provincie, verenigingen en inwoners voor meer en mooiere natuur in het landschap. Ook Roosdaal is lid en daarom kan je als inwoners terecht bij ons voor advies en tips. Meer info over deze inspirerende natuurbelevingstips en nog veel meer, vind je op www.pajot-zenne.be.

 

PS: Heb je na een vakantie vol natuur zin om van je eigen tuin ook een paradijs te maken? Vol inheems plantgoed, zodat de biodiversiteit er boomt? Houd dan zeker www.behaagjetuin.be in het oog. Van 1 september tot en met 31 oktober kan je er hoogstambomen, fruitbomen, plantgoed voor hagen, heggen en houtkanten, klimplanten en wilgenpoten bestellen.

Restauratie kruisbeeld Nieuwkambaan

De gemeentearbeiders herstelden onlangs dit kruisbeeld in gemetselde nis.

Het kruisbeeld was zwaar verwaarloosd maar werd met aandacht voor details in ere hersteld.

Sommige kapelletjes en kruisbeelden verkeren in erg slechte toestand maar met de ondersteuning van de gemeentediensten moet het mogelijk zijn enkele van deze pareltjes een tweede leven te geven.

Goed nieuws: Vanaf zaterdag 13 juni kan iedereen OP AFSPRAAK weer zelf materialen kiezen en uitlenen!

Wij verwelkomen u van harte! Nog geen lid? Dan schrijven wij u graag in!

Hoe gaan we concreet te werk?

Om ieders gezondheid en veiligheid maximaal te beschermen, kan u de komende periode de BIB OP AFSPRAAK bezoeken en dient u enkele veiligheidsmaatregelen te respecteren.
Tijdens een vooraf gereserveerd tijdslot kunt u de bib bezoeken. We beperken hierbij het aantal gelijktijdige bezoekers in de bibliotheek.

Ook essentieel pc/internet gebruik kan op afspraak. De leeszaal blijft momenteel nog gesloten, kranten en tijdschriften kunnen niet meer in de bib gelezen worden.

Daarnaast voorzien we nog steeds onze afhaaldienst voor wie een bibbezoek liever nog wat uitstelt en Bib-aan-huis voor wie minder mobiel is en zich niet of moeilijk naar de bib kan verplaatsen.

Maak telefonisch of per mail een afspraak voor een bibbezoek of voor gebruik pc/internet tijdens onze openingsuren.

Opgelet: wie enkel materialen wil inleveren, dient dit verplicht via de inleverkast te doen!

 Tel: 054 89 13 55   E-mail: bib@roosdaal.be 

 

Uitlenen Terugbrengen PC-gebruik 
Iedereen kan een afspraak maken
om materialen te komen kiezen
Materialen terugbrengen
gebeurt via de inleverkast
Computergebruik op AFSPRAAK

Max. 1 uur/afspraak

Respecteer de maatregelen rond hygiëne en sociale afstand tijdens uw bibbezoek

Ingang*

U komt het gemeentehuis via de achteringang binnen, loopt de gang door en u komt via de bibdeur binnen.
*op donderdagen vanaf 17 uur en op zaterdagen in- en uitgang via de schuifdeur vooraan, hou afstand!

In de bib

 • draag een mondmasker
 • handen ontsmetten verplicht
 • hou 1,5m afstand
 • kom liefst alleen
 • laat kindjes niet rondlopen in de bib
 • uw bezoek is beperkt tot 30 minuten
 • uw bezoek voor pc/internet is beperkt tot 1 uur
 • leen doelgericht, raadpleeg thuis onze catalogus en maak op voorhand een lijstje
 • raak enkel de boeken aan die u wenst te ontlenen en neem niet zomaar boeken uit het rek
 • u komt uitlenen
 • u komt uitlenen en inleveren: u plaatst uw ingeleverde materialen in de witte kast
 • ingeleverde materialen in de witte kast mag u niet aanraken en zijn pas uitleenbaar na 3 dagen quarantaine
 • zonder bibkaart kan u niet uitlenen, breng ook gerust de bibkaarten van gezinsleden mee
 • betalen van boete, lidgeld, IBL kan enkel via bancontact
 • blijf thuis als u zich niet lekker of ziek voelt
 • volg altijd de aanwijzigingen van de bibmedewekers op

Uitgang: u verlaat de bib via de bibdeur en gaat door de schuifdeur vooraan terug naar buiten

 

Maatregelen corona opening bib

Affiche afspraken heropening speeltuintjes

In navolging van de communicatie van Minister van Jeugd Benjamin Dalle op vrijdag 22 mei 2020 heeft gemeentebestuur Roosdaal besloten om vanaf woensdag 27 mei de buurtspeeltuintjes terug open te stellen voor spelende kinderen. Dit betekent dat vanaf die dag kinderen tot en met 12 jaar en hun begeleiders terug welkom zijn om te spelen op de verschillende speelplekjes in onze gemeente, mits naleving van de afspraken.

De afspraken zijn:

 • Kinderen tot en met twaalf jaar mogen spelen op de speeltuintjes. Indien nodig worden ze begeleid door een ouder, voogd, begeleider,...
 • Aan de begeleiders (+ 12 jaar) vragen we om de afstand te bewaren en buiten de speelplek te blijven als er meerdere kinderen aan het spelen zijn.
 • Is het speelpleintje toch te druk? Wacht tot er voldoende afstand kan zijn, speel op een andere plek of kom later eens terug.
 • Voor en na het spelen dien je telkens de handen grondig te wassen.
 • Raak elkaar niet aan en deel geen speelmateriaal.
 • Heb je keelpijn, moet je hoesten, niezen,… blijf thuis!

Bedankt om ook een held te zijn en deze afspraken na te leven!

Nog vragen, bedenkingen? Contacteer de jeugddienst op jeugd@roosdaal.be.

Veel speelplezier!

AFHAALBIB

De bib blijft de komende weken nog even gesloten door de coronacrisis. Maar niet getreurd...we zetten onze dienstverlening verder onder de vorm van een AFHAALBIB.


Hoe werkt onze afhaaldienst?

Raadpleeg onze catalogus en reserveer je gewenste materialen via je Mijn Bibliotheek-account', email of per telefoon (max. 5 stuks per lidkaart).

Geen of moeilijk toegang tot onze online catalogus? Bel ons en geef je voorkeuren door, dan stellen we voor jou een pakketje samen. 

Je pakket afhalen doe je pas nadat we met jou een afspraak hebben vastgelegd!

We voorzien 4 dagen om gereserveerde materialen af te halen en per kwartier kan je dus een afspraak maken:

 • Dinsdag van 13u tot 19u
 • Woensdag van 13u tot 17u
 • Donderdag van 13u tot 19u
 • Zaterdag van 8u30 tot 12u30


Op de afgesproken dag en het afgesproken tijdstip kom je je boekenpakket STIPT ophalen op de tafel voor de bibdeur.

Voor wie niet mobiel genoeg is om zelfstandig de bib te bereiken, bieden we BIB-AAN-HUIS aan: een vrijwilliger of bibmedewerker brengt dan je boekenpakket tot aan je voordeur, eveneens na afspraak.

Materialen inleveren?

Wil je toch graag materialen terugbrengen, dan kan dit ENKEL via de inleverkast (naast het gemeentehuis, in de poort naast de politie staat onze grote bruine inleverkast).
De inleverkast wordt elke werkdag leeg gemaakt, maar om veiligheidsredenen laten we de materialen eerst 3 dagen in quarantaine staan, voordat we ze van je kaart halen. Daarna kunnen ze opnieuw worden uitgeleend.
De uitleentermijn van de materialen, die je reeds in je bezit had bij aanvang van de coronasluiting, is 30 mei 2020.
 

Alle info kan je HIER nog eens nalezen. Maar bel ons ook gerust! 054/89.13.55

Pagina 1 van 3