landschap hoofding 1

Waar zoekt u naar?

Graag uw suggesties !

Heeft u ergens een foutje ontdekt?
Zocht u iets wat u niet vond op onze website?
Heeft u suggesties voor nieuwe toepassingen op onze website?

Bezorg ons uw feedback en help ons
om deze site te verbeteren!

Bunkerweide Roosdaal

Inspiratie voor een thuisvakantie vol natuur!

Onze streek heeft heel wat verborgen landschapsparels. Natuur om in te spelen, een mooie kapel of verscholen ijskelder, een mysterieus bosje, prachtige poelen vol leven… Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei neemt je graag mee naar bekende en minder bekende plekjes. Trek je stapschoenen aan of haal je stalen ros van stal en beleef de natuur in je buurt.

1. Met stevige stappers

Even de benen strekken, een frisse neus halen, genieten van je omgeving. Op de routeplanner van het Wandelnetwerk Pajottenland, 620 km aan trage wegen, kan je zelf een wandeling uitstippelen door knooppunten te combineren of één van de suggestielussen uitproberen. Download de app Wandelknooppunt en ga op ontdekking langs één van de suggestieroutes. Natuurvereniging Natuurpunt biedt alle kaartjes van haar natuurgebieden gratis aan. Ga even kijken op www.natuurpunt.be en download wandelkaartjes uit de hele regio. Of download de Natuurpunt app dan heb je alles dadelijk mee onderweg.

Ontdek de Windmolenwandeling, Vijfgehuchtenwandeling, Tweedorpenwandeling, Sint-Amanduswandleing, Zevenbeukenwandeling, Dikke Van Pamelwandeling en Ledebergwandeling. Een andere topper is de wandeling ‘Groen Strijtem met Pastoor Cuylits’ die uitgewerkt werd door het regionaal landschap en Pasar.

2. Kinderen boven

Kinderen die buiten spelen, zijn blijer en gezonder. Niets leuker dan je uitleven op speelheuvels en schuilen in wilgenhutten. Test je evenwicht over boomstammen, bouwen een kamp in een speelbos… Speelnatuur tovert vrolijke kindersnoetjes tevoorschijn en prikkelt de fantasie! Hebben je kinderen interesse om bij te leren over natuur? Dan kan je een bezoekje brengen aan heel wat monumenten, musea en natuurplekken in de buurt die ook educatieve bezoeken op kindermaat hebben uitgewerkt.

Wist je dat het Ledebergbos een speelbos is? Ga er dus naar hartenlust ravotten. Ook leuk voor kinderen is de geocacheroute ‘natuurweetjes’ in Strijtem en Borchtlombeek, uitgewerkt door enkele enthousiaste jonge natuurgidsen uit de regio.

3. Wiegende bomen

De weg naar een gezonder en gelukkiger leven leidt door het bos. Bosbaden is een concept, overgewaaid uit Japan, dat ook hier steeds meer ingang vindt. Vertraag en ontdek het bos met al je zintuigen. Geen bos in de buurt? Dan vind je rust in een van de vele prachtige boomgaarden die onze regio rijk is.

Wil je het rijke leven in en rond de boomgaard al spelend leren kennen? Dan is er het boomgaardenspel dat je kunt downloaden op de website van regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei. Ken je www.goedgeplukt.be trouwens al? Deze website brengt eigenaars van hoogstamfruitbomen in contact met vrijwillige plukkers. Zo kan jij aan een leuke plukactiviteit ook veel lekkers overhouden.

Op zoek naar verkoeling in het landschap? Breng dan eens een bezoekje aan de geboorteboomgaard. Ook het kleine Hulsbroekbos en het Berchembos vormen een oase van rust. De pastorietuin in Strijtem werd in 2014 omgetoverd tot een natuurpareltje met fruitbomen, haagplanten en kleinfruit.

4. Erfgoed in de kijker

Wil je weten welk erfgoed er in jouw gemeente is? Kijk op inventaris.onroerenderfgoed.be en zoek op je gemeente. Je zal verbaasd zijn wat er allemaal te ontdekken valt. Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei herstelt bouwkundig en houtig erfgoed in de regio, samen met de provincie Vlaams-Brabant en lokale partners.

Roosdaal telde vroeger tal van molens. Wil je de verdwenen en huidige molens ontdekken, dan kan je de molenfietsroute (17 km) doen die over Roosdaal en Gooik loopt. Duik in het molenverleden van de Pauwelijke Zouaaf, de hertboommolen (Zepposmolen), de Eikautermolen, de Stampmolen, de Molen van Strijtem, de Kattemmolen en de Keirekensmolen. De molenbox met 8 wandel- en fietsroutes is te koop via www.erfgoedcelpz.be/erfgoedwinkel. Ook de Bunkerweide is een bezoekje waard om een blik te werpen op de geschiedenis van de regio.

5. Ontdek de koesterburen

Je hebt meer buren dan je denkt! De Koesterburen, planten en dieren uit onze regio die een steuntje in de rug verdienen, zijn de ambassadeurs van natuur en landschap van Pajottenland & Zennevallei.

Ga op pad en spot in Roosdaal de bosorchis, de gele kwikstaart, de gewone dwergvleermuis, de gierzwaluw, de ijsvogel, de matkop en de sleedoornpage.

6. Fietskaart Molenroute

Fietskaart MolenrouteKlik op de kaart voor een groter formaat

7. Meer tips?

Nog meer tips over je streek vind je ook in PenZine, hét Pajot Zenne magazine, te vinden bij één meer dan 450 verdeelpunten in de regio. Of lees alle nummers online op www.pajot-zenne.be

Samen genieten van natuur en landschap! Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei is een streekvereniging die samenwerkt met gemeenten, provincie, verenigingen en inwoners voor meer en mooiere natuur in het landschap. Ook Roosdaal is lid en daarom kan je als inwoners terecht bij ons voor advies en tips. Meer info over deze inspirerende natuurbelevingstips en nog veel meer, vind je op www.pajot-zenne.be.

 

PS: Heb je na een vakantie vol natuur zin om van je eigen tuin ook een paradijs te maken? Vol inheems plantgoed, zodat de biodiversiteit er boomt? Houd dan zeker www.behaagjetuin.be in het oog. Van 1 september tot en met 31 oktober kan je er hoogstambomen, fruitbomen, plantgoed voor hagen, heggen en houtkanten, klimplanten en wilgenpoten bestellen.