Waar zoekt u naar?

Graag uw suggesties !

Heeft u ergens een foutje ontdekt?
Zocht u iets wat u niet vond op onze website?
Heeft u suggesties voor nieuwe toepassingen op onze website?

Bezorg ons uw feedback en help ons
om deze site te verbeteren!

Ten zuidwesten van Brussel ligt een zacht glooiend landschap dat door de negentiende-eeuwse romanticus Frans-Jozef De Gronckel het Pajottenland werd gedoopt.  Waar dit gebied langzaam overgaat in de vlakke Oost-Vlaamse kouters, ligt Roosdaal.  Van waar je de gemeente ook binnenrijdt, je wordt meteen ondergedompeld in dat heel aparte Pajotse gevoel.

Wie in de geschiedenisboeken op zoek gaat naar de naam Roosdaal zal van een kale reis thuiskomen.
Roosdaal bestaat sinds 1965 toen de dorpen Pamel, Strijtem en O.L.V.-Lombeek samengevoegd werden tot één gemeente. Men zocht een overkoepelende naam en baseerde zich op een oud toponiem ‘t roesdaal, verwijzend naar een rietveld waar de grenzen van de 3 gemeenten bij elkaar kwamen. Met een beetje dichterlijke vrijheid maakte men van dit “’t roesdaal” dan Roosdaal. De rozen in het wapenschild kunnen dus wel een beetje de wenkbrauwen doen fronsen.

De eerste burgemeester van Roosdaal was Karel Van Cauwelaert de Wyels (1905-1987).

Toen in 1977 de grote fusieoperatie werd doorgevoerd,  werd ook nog het grootste deel van Borchtlombeek bij Roosdaal gevoegd.


Vandaag is Roosdaal een moderne gemeente die meegroeit op het ritme van de hedendaagse tijd, terwijl  de vier dorpen toch hun specifieke eigenheid hebben behouden. Dat is ook maar goed! Elk dorp heeft immers een bewogen geschiedenis achter de rug! De belangrijke militaire functie van Pamel tijdens de middeleeuwen als vooruitgeschoven post van het hertogdom Brabant, het bijzondere statuut van des borggraven Lombeek, dat eigenlijk een beetje een vrijstaat was tussen Vlaams- en Brabants gebied. Er was de nauwe band tussen Strijtem en O.L.V.-Lombeek, er waren de plunderingen van alle mogelijke legers tijdens de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw, de inkwartiering van Engelse troepen in 1815, onderweg naar Waterloo, de vele littekens van twee wereldoorlogen in de twintigste eeuw. Maar ook het gewone leven ging zijn gang. Op het ritme van de seizoenen kweekten de landlieden perkooizen en kleinfruit voor de grootstad. De mensen werkten tot hun rug gekromd stond naar de zware, vruchtbare grond. Of ze vierden uitbundig feest en lieten zich de vruchten van de bodem en het heilzame lambiekbier welgevallen. Voor wie het allemaal precies wil weten, Erfgoed Rausa heeft een schat aan informatie verzameld. Met een eenvoudig berichtje naar rausa@skynet.be, ben je zo onderweg naar het ontsluiten van alle geheimen die de geschiedenis van deze boeiende gemeente rijk is.

Voor uitgebreidere informatie over Roosdaal verwijzen we u ook graag door naar onze toeristische website www.toerismeroosdaal.be