Zwerfvuil en sluikstorten kosten een lokaal bestuur handenvol geld en laten een serieuze impact na op het milieu.
Het sluikstorten bij de glasbollen in Roosdaal was gekend en voor veel bewoners een doorn in het oog.
De mobiele camera’s hebben een enorme impact gehad op twee probleemplaatsen. Zo bewijst de inzet van camerabeelden hun nut tegen sluikstorten.
Laat er geen twijfel over bestaan. Elke vaststelling leidt tot een administratieve geldboete en sluikstorters betalen naast de boete ook de opruimkosten.
Hou jij onze gemeente mee proper?
Niet enkel het achterlaten van een oude koelkast of zetel in de berm, maar ook het dumpen van een zakje huishoudelijk afval in een straatvuilnisbak, glas naast een glasbol of een kartonnen doos bij een textielcontainer wordt gezien als sluikstorten en is strafbaar.
Straatvuilnisbakjes zijn enkel en alleen voor afval dat onderweg ontstaat. Je eet een broodje of drinkt iets. Het verpakkingsmateriaal dat dan achterblijft mag je achterlaten in de straatvuilnisbak. Ook de peuk van je sigaret, je kauwgom of de uitwerpselen van je hond tijdens een wandeling mogen in de straatvuilnisbak.
Vuil trekt vuil aan. Waar er sluikstort ligt, komt er vaak nog meer afval bij. Dat zorgt voor een onaantrekkelijke omgeving, verhoogt het onveiligheidsgevoel, trekt ongedierte aan… Niemand wil toch een hoop afval in zijn buurt?
Wij vragen sluikstort altijd te melden aan onze technische dienst. Onze mensen ruimen dan zo snel als mogelijk het stort op en we trachten ook na te gaan wie de overtreders zijn.
Op de jaarlijkse afvalkalender vind je een overzicht van alle soorten afval en hun inzamelwijze. Een aantal fracties worden aan huis opgehaald. Met ander afval kan je terecht op het recyclagepark. Herbruikbare goederen kan je een tweede leven schenken door ze naar De Kringwinkel te brengen.
Voor meer informatie over de afvalophaling, het recyclagepark, de glasbollen, de sorteerregels en de afvalsoorten met hun tarieven kan je terecht bij onze afvalintercommunale Intradura.