landschap hoofding 1

Waar zoekt u naar?

Graag uw suggesties !

Heeft u ergens een foutje ontdekt?
Zocht u iets wat u niet vond op onze website?
Heeft u suggesties voor nieuwe toepassingen op onze website?

Bezorg ons uw feedback en help ons
om deze site te verbeteren!

Geef mee vorm aan een mooi en duurzaam Pajottenland

Streekorganisatie Pajottenland+ is al even in stilte bezig met de voorbereiding van een nieuwe ‘Lokale Ontwikkelingsstrategie’. Voor de opmaak van zo’n strategie rekenen de leden van Pajottenland+ ook op geëngageerde, creatieve en positieve Pajotten. Om zo veel mogelijk ideeën te verzamelen, zullen in december drie plus-avonden plaatsvinden.


Samenwerking van onderuit stimuleren is een basisprincipe van de aanpak bij Pajottenland+. “Momenteel denken gemeenten, middenveldorganisaties en regio-organisaties na over welke uitdagingen en noden in onze streek het beste worden aangepakt”, vertelt voorzitter Frank Nevens van Pajottenland+. “Maar we willen zeker ook initiatieven laten komen vanuit de plekken en mensen die rechtstreeks betrokken zijn. Hun ideeën kunnen we later vertalen in concrete realisaties op het terrein.”

Drie plus-avonden
Op drie avonden (1, 5 en 12 december) kunnen inwoners, verenigingen en lokale bedrijven hun suggesties de vrije loop laten. Welke thema’s vinden zij belangrijk om mee te nemen voor een duurzame toekomst van onze streek? Welke initiatieven en projecten zouden een echte meerwaarde zijn? Wie kan actief betrokken worden in de concrete realisatie van ideeën? Heel diverse thema’s zullen aan bod komen zoals landbouw, circulaire plattelandseconomie, leefbare & levendige dorpen, biodiversiteit en landschapskwaliteit.

Praktisch

  • Donderdag 1 december om 20u in het Dominicanessenklooster, Heilige Geeststraat 22 in Herne (voor inwoners uit Bever, Galmaarden en Herne).
  • Maandag 5 december om 20u op het Provinciaal Plattelandscentrum Peerenbosch, Molenstraat 26 in Roosdaal (voor de inwoners uit Gooik, Ternat en Roosdaal).
  • Maandag 12 december om 20u in Zonnig Leven, Jan Vanderstraetenstraat 198 in Sint-Pieters-Leeuw (voor inwoners uit Pepingen, Lennik en Sint-Pieters-Leeuw).

Je inschrijven of meer info opzoeken over de plus-avonden kan via https://www.pajottenland.be/plus-avonden. Iedereen is welkom, maar er zijn voorwaarden: klagen is niet toegestaan en constructieve voorstellen zijn verplicht. Kortom: veel ‘goesting’ is een vereiste.

Uitbreiding

Het LEADER-gebied Pajottenland+ zal vanaf de volgende werkingsperiode (2023 - 2027) niet langer bestaan uit zeven, maar negen gemeenten. Bever, Galmaarden, Gooik, Herne,  Lennik, Pepingen en Roosdaal krijgen het gezelschap van Ternat en Sint-Pieters-Leeuw. In de plattelandsdeelgemeenten van de twee nieuwe gemeenten - onder andere Wambeek, Vlezenbeek, Sint-Laureins-Berchem en Oudenaken - is het typische Pajottenland immers duidelijk te (h)erkennen. Samen met het dagelijks bestuur, de Plaatselijke Groep en coördinator van Pajottenland+ heeft Nevens er een goed oog in: “We zijn overtuigd dat we midden volgend jaar een go zullen krijgen om in het najaar een nieuw programma te starten met zichtbare en relevante realisaties voor een mooi en duurzaam Pajottenland. Reken daar onze twintigste verjaardag bij en dan weet je dat we meer dan één flesje geuze zullen laten knallen.”

LEADER … wat?

Een LEADER-gebied is voor Europa een plattelandsregio die ondersteuning verdient om het landschap, de landbouw, lokale economie en dorpen van een duurzame toekomst te verzekeren. Aan een erkenning hangt ‘n mooie portefeuille vast met financiële middelen, die kunnen besteed worden aan concrete projecten. De huidige periode van Europese, Vlaamse en provinciale subsidiëring loopt op haar laatste benen.