Een huisdier zorgt voor mooie en warme momenten in huis. Tenminste, als je goed hebt nagedacht over de aankoop of adoptie ervan. Want dat schattige kuiken, die snoezige kitten en dat guitige visje worden groot en hebben verzorging, voeding en aandacht nodig. Hun hele leven lang.
Dus ga niet over één nacht ijs als je een dier in huis wil halen. Stel jezelf de volgende vragen.
Heb ik voldoende tijd?
Kan je genoeg tijd vrijmaken voor die dagelijkse wandeling? Om je dier te verzorgen? Ermee te spelen? Eten te kopen? En is dit wel het goede moment in je leven om een dier in huis te halen? Want wat doe je met die geplande reis, de verhuisplannen of de baby die op komst is? Kijk ook verder van vandaag: zie je het zitten om over 12 jaar ook nog voor je nieuwe pup, kitten, vogel, vis of ander dier te zorgen? En weet je dat die jonge papegaai wel 50 jaar wordt?
Heb ik voldoende plaats?
Kleine dieren worden groot. Die schattige puppy is morgen een grote loebas. Dat kleine hangbuikvarken woelt straks met gemak je hele tuin om. Zeker niet elk dier vindt een leven tussen vier muren leuk: heb je voldoende plaats in de tuin? Is die tuin afgesloten? Is er een park of bos in de buurt waar je kan wandelen?
Welk dier kies ik?
Ga niet alleen voor die grote, smekende ogen; de keuze voor een dier pak je best heel rationeel aan. De kinderen willen misschien wel een zacht knuffelkonijn, maar konijntjes vinden het helemaal niet leuk om opgepakt te worden. Past het dier bij jouw levensstijl? Ga je graag in weer en wind wandelen met de hond of kies je toch maar liever die goudvis?
Hoeveel geld wil ik aan het dier besteden?
Een dier kost meer dan de aankoopprijs. Denk aan de dierenartskosten, een hok of een kooi, eten, verzorgingsproducten … Bereken je maandelijkse kosten. Wil je dat bedrag veel jaren lang aan je dier besteden?
Is iedereen mee?
Ziet iedereen in het gezin het nieuwe huisdier zitten? Is er iemand allergisch? Of is niet iedereen fan van een reptiel in huis? Maak ook goede afspraken over wie elke dag voor het dier zal zorgen. En kijk verder dan je gezin: heb je met de buren gesproken over je huisdierplannen? Geeft de gemeente een vergunning voor het schuilhok voor je toekomstige pony?
Tot slot nog dit: je bent wettelijk verplicht goed voor je huisdier te zorgen. Dat zegt de dierenwelzijnswet. Dit betekent dat het dier de nodige verzorging, voeding en huisvesting moet krijgen. De minimumboete voor een overtreding op de dierenwelzijnswet is 416 euro.
Heb je jezelf goed geïnformeerd en ben je nog steeds overtuigd? Dan worden je huisdier en jij allicht de beste vrienden!
Meer weten? www.huisdierinfo.be.