landschap hoofding 1

Waar zoekt u naar?

Graag uw suggesties !

Heeft u ergens een foutje ontdekt?
Zocht u iets wat u niet vond op onze website?
Heeft u suggesties voor nieuwe toepassingen op onze website?

Bezorg ons uw feedback en help ons
om deze site te verbeteren!

Is jouw tuin klimaatbestendig? Laat ons helpen!

Of we nu willen geloven dat het klimaat aan het veranderen is of niet, daar trekt het weer zelf zich bitter weinig van aan. Wat we nu al verscheidene jaren zelf in onze tuin waarnemen kunnen we echter niet negeren: planten die afzien en wegkwijnen door droogte, verbranden door de zon, uitspoelen bij intense regenvlagen, … watertekorten, overstromende tuinen en bloeiperiodes die in de war lopen. Er viel nog weinig te genieten van onze tuinen.

Voor onszelf is het ook geen pretje. Ons favoriete schaduwplekje in de tuin is ook die koele schuilplek niet meer en de brandende zon en een loden hitte pesten ons weg van het terras. Dus verschansen we ons binnen naast de airconditioning.

Ook de hobbytuinier staat meer en meer voor een uitdaging. Het voorjaar is de traditionele plantperiode maar nu is het een mijnenveld van te veel regen of te hete zonnestralen met een race tegen de klok om voor de droogteperiode alle plantjes de grond in te krijgen. In de hoop dat we ze door de hete zomer kunnen loodsen.

Kunnen we dan niets doen? Zeker wel!

Door bewuste keuzes te maken, wapen je jouw tuin tegen zowel droogte als intense regens. Je kan de verhitting afzwakken en onnodig vochtverlies voorkomen in je tuin. Maak schaduw op de juiste plaatsen, zorg ervoor dat water goed in de bodem kan infiltreren en kies voor de gepaste planten voor elke plek in je tuin. Het zijn de voornaamste richtlijnen waarmee je van jouw tuin weer een aangename plek maakt om in te leven en te beleven.
Met wat geluk stralen de effecten zelfs binnenhuis door.

Zin om er werk van te maken? Wij helpen jou een handje!

Al die richtlijnen zijn goed en wel, maar hoe begin je er aan?

Met het project KlimaatRobuuste Tuinen in samenwerking met Wim de TuinCoach van Intradura, begeleiden we jou bij de omvorming van jouw tuin tot een tuin die bestand is tegen het veranderende klimaat en die je weer laat genieten van jouw eigen kleine oase.

Infosessie ‘Mijn tuin is koel’
Dit infomoment vormt de basis van de begeleiding en geeft je achtergrond om over jouw tuin na te denken. Via een stappenplan helpen we je op weg om de eigenschappen van je tuin in kaart te brengen en tonen we hoe je de kennis die je daaruit haalt, kan gebruiken om mogelijke oplossingen te koppelen aan wat jij graag hebt in je tuin. Hiermee kan je zelf aan de slag of kan je jezelf voorbereiden om met een professional in zee te gaan.

Praktisch: De online infosessie ‘Mijn Tuin is Koel’ zal plaatsvinden op donderdag 8 juli of 12 augustus om 19u30 en zal ongeveer 1u30 duren. Wie zich deze zomer voorbereidt, kan meteen in actie schieten en in het najaar al de nodige plantwerken uitvoeren.

Heb je interesse? Surf naar www.intradura.be en schrijf je in. Deze activiteit is gratis maar inschrijven is verplicht. In geval van grote interesse worden eventueel bijkomende infomomenten georganiseerd.

Workshop ‘Klimaatrobuuste tuinen’
Indien je na de infosessie nog niet ziet zitten om zelf je tuin te hervormen, kan je deel nemen aan de workshop ‘Mijn Tuin is Koel’ met groepsbegeleiding. In deze workshop zal Wim de TuinCoach jou verder helpen met hoe je zelf je tuin onder de loep neemt en hoe je een nieuw tuinplan aanpakt.

Praktisch: hou de website van Intradura in de gaten. De data voor deze workshop zullen vastgelegd worden van zodra de COVID-19 maatregelen dit toelaten.

Tuinadvies op maat
Wil je graag zelf je tuin hervormen maar zie je het niet zitten om zelf een nieuw tuinplan te maken? In dat geval kan je een persoonlijk Tuinadvies bij de Tuincoach aanvragen. Na een bezoek aan jouw tuin zal TuinCoach Wim een kort advies formuleren waarmee je jouw tuin klimaatrobuuster kan maken.

Praktisch: hou de website van Intradura in de gaten. De data voor deze workshop zullen vastgelegd worden van zodra de COVID-19 maatregelen dit toelaten. In deze formule zal je je niet enkel moeten inschrijven maar ook een informatiefiche invullen. Daarmee kan je aangeven welke problemen je wilt aankaarten en in welke richting je zelf al denkt. Zo kan er rekening worden gehouden met jouw ideeën.

De TuinCoach is een onderdeel van de afvalpreventiewerking van Intradura en het provinciaal project ‘Leve de Tuin’.