landschap hoofding 1

Waar zoekt u naar?

Graag uw suggesties !

Heeft u ergens een foutje ontdekt?
Zocht u iets wat u niet vond op onze website?
Heeft u suggesties voor nieuwe toepassingen op onze website?

Bezorg ons uw feedback en help ons
om deze site te verbeteren!

Laat griep deze winter in de kou staan

Krijg jij voorrang voor een griepvaccinatie? Haal dan snel je griepprik!

Wist je dat elke winter 1 op de 10 mensen griep krijgt? Bescherm je tegen de ziekte en haal vanaf half oktober je griepprik. Een vaccinatie maakt de kans dat je griep krijgt, een stuk kleiner.
De COVID-19 epidemie maakt het dit jaar extra belangrijk voor risicogroepen om zich te laten vaccineren tegen de griep. Omwille van een beperkte beschikbaarheid van griepvaccins krijgen zij dan ook voorrang. Behoor je tot één van volgende groepen, vraag dan snel een voorschrift aan je arts en haal je vaccin voor 15 november. Vanaf 15 november kan iedereen een vaccin krijgen.

Wie kan zich laten vaccineren vóór 15 november?

 1. Iedereen die een verhoogd risico loopt op complicaties na een griepinfectie: dat zijn zwangere vrouwen, 65-plussers en mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes, een ziekte van hart, longen of nieren.
 2. Iedereen die onder hetzelfde dak woont als deze risicogroepen
 3. Iedereen die onder hetzelfde dak woont als kinderen jonger dan 6 maanden.
 4. Iedereen werkzaam in de gezondheidssector.
 5. Iedereen vanaf 50 jaar

Een vaccin biedt de beste bescherming tegen griep. De kans op griep wordt veel kleiner. Krijg je toch griep, dan ben je minder ziek en zijn er minder complicaties. Bovendien vermindert de kans dat een al aanwezige ziekte, zoals diabetes, verergert. Elk jaar zijn er andere griepvirussen. De Wereldgezondheidsorganisatie stemt het vaccin af op het griepvirus dat waarschijnlijk zal overheersen in het najaar.

Hoeveel kost je griepvaccin?

Risicogroepen krijgen het griepvaccin voor bijna de helft terugbetaald. Dit jaar komen ook alle 50-plussers in aanmerking voor gedeeltelijke terugbetaling. Het vaccin kost dan ongeveer 7 euro. Verblijf je in een woonzorgcentrum dan is het zelfs gratis. Wil je weten of je tot een risicogroep behoort? en hoeveel je griepvaccin precies kost? Vraag het je huisarts of huisapotheek.
Meer weten over griep en griepvaccinatie? Surf naar www.griepvaccinatie.be.

Logo POD Maatschappelijke Integratie

De OCMW’s zullen materiële, sociale, medische, medisch-sociale of psychologische hulp verlenen aan personen die hun dagelijkse uitgaven of uitgaven die verband houden met medische zorgen niet meer kunnen betalen omwille van de coronaviruscrisis.

Tot wie moet ik mij richten?

Tot het OCMW van jouw gemeente dat jouw aanvraag zal analyseren. Er zal met andere woorden een sociaal en financieel onderzoek gevoerd worden.

COVID 19
Heb je recht op maatschappelijke hulp?

Voor wie?

Iedereen die de gevolgen ervaart van de COVID-19 crisis. Deze steun is niet beperkt tot enkel de leefloners, maar is bestemd voor iedereen die, na een individuele analyse, door het OCMW erkend wordt als behoeftig.

Bijvoorbeeld: bepaalde werknemers die een deel van hun inkomen zijn verloren of die met extra schulden te maken krijgen, werknemers uit de deeleconomie, deeltijds tewerkgestelde werknemers - met aandacht voor eenoudergezinnen, jobstudenten, bepaalde zelfstandigen, personen met een handicap, ...

Deze maatregel is niet bedoeld voor personen die geen verblijfsvergunning (meer) hebben en niet legaal op het Belgisch grondgebied verblijven.

Voor welke tussenkomsten?

Hulp bij huisvesting. Inclusief de kosten met uitzondering van de huurwaarborg.

Hulp inzake energie. Dit wilt zeggen het energieverbruik, met inbegrip van de sociale en budgettaire begeleiding of andere ondersteuning.

Psychosociale hulp. Dit betreft het ten laste nemen van de kosten van professionals erkend voor de behandeling van partnergeweld, problemen inzake angst en psychiatrische problemen.

Hulp inzake gezondheid. Tussenkomsten in ziekenhuisfacturen, medicijnen, ... en de aankoop van mondmaskers, gels en handschoenen.

Hulp inzake digitale toegankelijkheid. Digitale ondersteuning om meer bepaald de online stappen, de sociale contacten en schoolondersteuning te bevorderen.

Financiële hulp. Voor onbetaalde facturen naar aanleiding van een daling van de inkomsten.

Basisbehoeften. Voor onder andere tussenkomsten in transportkosten, de aankoop van kledij, aankoop van brillen, ...

Hulp voor de families in moeilijkheden. In het kader van de strijd tegen kinderarmoede.

Klik hier voor de folder.

Logo Groeipakket

Gezinnen die het financieel moeilijk hebben wegens een inkomensverlies door de coronacrisis, kunnen éénmalig een extra ondersteuning van 120 euro krijgen via het Groeipakket (de vroegere kinderbijslag). De COVID-19-toeslag kan worden aangevraagd van 15 juni tot en met 31 oktober bij de uitbetaler van jouw Groeipakket.

Meer informatie vind je op www.groeipakket.be.

Heb je nog vragen? Neem contact op met het Huis van het Kind Roosdaal via:

 Logo Huis van het Kind Roosdaal

Affiche Check de geldigheidsdatum van uw rijbewijs!

In juli 2020 vervallen de eerste 'nieuwe' rijbewijzen in bankkaartmodel. In tegenstelling tot - bijvoorbeeld - je identiteitskaart krijg je hier geen melding van. Kijk dus tijdig na of en wanneer je je rijbewijs moet hernieuwen.

Rijbewijzen in bankkaartmodel werden voor het eerst afgeleverd in juli 2010. Deze documenten hebben een administratieve geldigheid van 10 jaar. Dat wil zeggen dat die eerste rijbewijzen binnenkort moeten hernieuwd worden.

Heb je nog een papieren rijbewijs?

Deze blijft nog geldig tot 2033, zowel in Belgie als in het buitenland. Een papieren rijbewijs vernieuwen is enkel nodig wanneer je rijbewijs:

verloren of gestolen is

beschadigd of onleesbaar geworden is

door een buitenlandse overheid ingetrokken werd

wanneer je echt niet meer op je foto lijkt. Het gaat dan niet om mensen die een ander kapsel hebben of plots een bril of baard dragen, maar wel om mensen die een foto hebben die al verschillende decennia oud is.

Nieuw rijbewijs nodig?

Neem contact op met dienst burgerzaken via burgerzaken@roosdaal.be of 054 89 13 24

Meer informatie

Over het papieren rijbewijs: mobilit.belgium.be/nl/nieuws/nieuwsberichten/2017/een_papieren_rijbewijs_vernieuwen_niet_zomaar_nodig 

Veel horecaondernemingen hebben grote financiële problemen door de coronacrisis. Daarom is het juist nu voor criminelen interessant om in de horeca te investeren. De grote contante geldstromen die in de horeca normaal zijn, maken het mogelijk om geld wit te wassen en bijvoorbeeld drugshandel of illegaal gokken te faciliteren. Criminelen bieden ondernemers in nood een ‘reddingsplan’ met snel contant geld, wat aantrekkelijk lijkt, maar je loopt een groot risico als er vervolgens dit soort illegale activiteiten in je zaak plaatsvinden.

Hoe herken je een criminele investeerder?

 • Criminelen ‘helpen’ graag in de vorm van contante leningen of giften. Zij beschikken immers vaak over grote hoeveelheden contant geld dat zij met bijvoorbeeld drugshandel hebben verdiend. Het is voor hen interessant om dit contante geld te investeren in horeca. Zo wordt het geld witgewassen.
 • Iemand wil je pand huren maar is onduidelijk over de activiteiten waarvoor hij of zij het pand wil gebruiken. Je loopt het risico dat het pand wordt gebruikt voor productie van drugs, opslag van illegale goederen of illegale verhuur.
 • Je wordt overgehaald of gedwongen om contracten met leveranciers af te sluiten tegen hoge tarieven, bijvoorbeeld als voorwaarde bij een lening.
 • Het aanbod is afkomstig van personen die gelieerd zijn aan een criminele motorclub.
 • De investeerder vraagt een extreem hoge rente of gebruikt geweld en bedreigingen om de schuld te innen. Dit noemen we ‘Loan Sharks’. Ze zijn vaak betrokken bij georganiseerde criminaliteit.
 • De investeerder ontwijkt vragen of levert gevraagde informatie niet aan.

Geen weg meer terug

Wanneer je als ondernemer met criminelen in zee gaat, is er vaak geen weg meer terug. Je loopt grote risico’s. Je zaak kan worden gesloten en de vergunning ingetrokken. Ook deinzen criminelen niet terug voor geweld en bedreiging. Bedenk altijd: je kan maar één keer nee zeggen!

Komen er mensen ongevraagd je horecazaak binnen of nemen ze telefonisch contact met je op?

 • Noteer kentekens of telefoonnummer en onthoud bij een fysiek bezoek hoe de mensen eruitzien.
 • Vraag rond bij horecazaken in de omgeving: wie kent ze? Zijn ze ook al bij de buren geweest?
 • Zie je verdachte situaties in je omgeving? Ben je benaderd of geïntimideerd door criminelen? Meld dit dan bij de lokale politie.

Steunmaatregelen

Wil samenwerken met een investeerder of je bedrijf verkopen?

 • Is de investeerder een bedrijf? Doe een check bij de KruispuntBank van Ondernemingen (KBO) of kijk of het bedrijf een website heeft.
 • Vraag om het originele identiteitsbewijs en maak een foto/kopie.
 • Accepteer nooit contante betalingen.
 • Lees de kleine lettertjes, waar teken je exact voor?
 • Lijkt het aanbod te mooi om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook. Wijs een ‘te mooi’ aanbod resoluut af en maak duidelijk dat je geen zaken doet met degene die het aanbiedt.

Vraag raad of laat je bijstaan. Wend je tot uw beroepsvereniging (vb. Horeca Vlaanderen), ondernemersorganisatie (vb. UNIZO), horeca consultant, advocaat of de brouwerij waar je een overeenkomst mee heeft. Deze instanties kunnen je helpen in te schatten of het aanbod of de voorwaarden die je kreeg al dan niet te vertrouwen zijn en je begeleiden bij een eventuele overname.

Sinds 15 april 2020 hebben uittreksels uit het strafregister een QR-code en een internetadres, met een geldigheidsduur van drie maanden. Aan de hand daarvan kan de bestemmeling het document authenticeren.
Het is een controlesysteem die de betrouwbaarheid van het uittreksel uit het strafregister verhoogt, door de mogelijkheden tot vervalsing te beperken.

Meer informatie: justitie.belgium.be/nl/nieuws/communiques_de_presse_0

Door de maatregelen voor het coronavirus zijn heel wat handels- en horecazaken verplicht gesloten. Steun je lokale economie, en koop de komende weken bewust bij ondernemers van hier, fysiek (in de zelfstandige voedingszaken die nog wel geopend zijn) en zeker ook online.

Geen zin om te koken? Vele horecazaken bieden de mogelijkheid om maaltijden af te halen of aan huis te laten leveren.

We maakten een overzicht met welke zaken open zijn. Staat jouw zaak er nog niet tussen of is de info niet helemaal correct, stuur dan een mail naar nicole.vanschepdael@roosdaal.be. Wij passen onze info dagelijks aan.

Heb je nog vragen, via www.unizo.be/corona kom je alles te weten van de impact van het coronavirus op jouw bedrijf.

Voeding en horeca

 • Wijnhuis Oinos, 0475 30 80 95, info@oinos.be
  Wijnen, likeuren, geschenkmanden,…: Bestelling via webshop of mail => betaling via overschrijving => gratis levering aan huis
 • Brokantie's Refined, Korte Kamstraat 6
  Streekproducten, geschenkmanden, … : Bestelling via mail of telefonisch => na overschrijving => gratis levering in Roosdaal
 • Traiteur Mozaiëk , Pamelse Klei 6, 054 34 27 27, traiteurmozaiek@telenet.be
  Belegde broodjes, toespijs, gerechten, ,… Alleen afhalen! Bestelling bij voorkeur telefonisch => tijdstip van afhalen wordt afgesproken => betaling ter plaatse Bestellingen via mail: 1 dag op voorhand plaatsen
 • Het Friethuis, Brusselstraat 5, 054 33 56 43, www.frietjesonline.be 
  Bestellen: online: tot 21.30 uur / Betaling: online => klant wordt verwittigd als bestelling klaar is / Of: ter plaatse bestellen en meenemen / Openingsuren; iedere dag van 16.30 uur tot 22 uur (behalve op dinsdag en woensdag) / er wordt niet aan huis geleverd
 • Bistro à Point, Koning Albertstraat 137, 054 24 57 23, www.gastenhofterlombeek.be
  Ontbijtmanden, bereide maaltijden,… / Bestelling: telefonisch / Levering: gratis aan huis of afhalen na afspraak / Alle info via de site
 • Kali Orexi, Tombergstraat 1, 0473 17 57 51, www.kali-orexi.be 
  Bereide maaltijden / Bestelling: telefonisch => tijdstip van levering of afhaling wordt afgesproken / Alle info via de site
 • De Wingerd, Poelkveldstraat 60, 054 32 78 79, info@de-wingerd.be
  Bereide maaltijden / Bestelling: telefonisch of via mail / Betaling bij afhalen of levering / Levering is gratis vanaf 30,00 euro
 • Suikerdraakje, Pamelse Klei 24, info@suikerdraakje.bewww.suikerdraakje.be
  Paaseitjes, pralines, geschenkmanden,… / Bestelling: via mail, of via de site => na overschrijving => gratis levering binnen Roosdaal en Liedekerke
 • Vimar Aeyels Mini-market, Kerkstraat 40 , 02 582 25 99, vimar@outlook.be
  Voeding, huishoudmiddelen,… / Bestelling: telefonisch => levering aan huis => cash betaling
 • Bakkerij Hugo De Braeckeleer, Kerkstraat 15, 02 582 44 60
  Bestelling: telefonisch / Levering aan huis op afspraak
 • Traiteur Stef Van Cleemputte, Knoddelstraat 17, 02 582 40 29, stef.vancleemputte@telenet.bewww.traiteur-stefvancleemputte.be
  Bereide gerechten, paasbrunch,… / Bestelling: telefonische of via mail => afhalen op afspraak / Alle info op de website!
 • Frituur 't lof, Kraanstraat 1, 02 466 16 86
  Bestelling en afhaling ter plaatse
 • Traiteur GOESTING!! Christina Kestens Poelkbeekstraat 28, www.facebook.com/goestingkoken.beinfo@goestingkoken.be
  Bereide maaltijden / Bestelling via mail => afhalen ter plaatse op afspraak => betaling: cash of via KBC app / Alle info op FB GOESTING!
 • Valckenier BVBA, frank.valckenier@telenet.be
  Groenten en fruit / Bestelling enkel via mail met vermelding AANBOD/PRIJSLIJST => mail met instructies wordt teruggestuurd / Bestellen: tot woensdagavond / Bij voorkeur afhalen: op donderdag / Leveringen: gebeuren op vrijdag en/of zaterdag / Leveringen boven 20,00 euro: gratis / onder 20,00 euro + 5,00 euro transportkosten / Betaling: cash, via overschrijving met smartphone
 • Victor’s Take Away, Gasthuisstraat 67, info@victorpamel.be, 0478 23 86 07
  Ontbijten, brunch, hartig en zoet / Bestellen via mail vóór donderdag => betaling via overschrijving / Afhalen elke zaterdag en zondag tussen 8 uur en 12 uur / Levering: alleen van ontbijtpakketten op zondag

Schoonheidsinstituut

 • Nancy De Braeckeleer, Brusselstraat 16, 054 32 25 04
  Verzorgingsproducten / Bestellen via Facebook of telefonisch => na overschrijving gratis levering aan huis
 • Esthetiek Leyla, Dr. Roosensstraat 28A, www.esthetiek-leyla.be
  Verzorgingsproducten / Bestelling via webshop => na overschrijving => levering aan huis: in de buurt: gratis / Andere locaties: via B-post / Extra aanbod: Face@home: 2 gelaatsverzorgingen die je zelf thuis kan uitvoeren / gratis online huidanalyse
 • Sabine Schets, Koollochting 11, 054 33 54 33
  Verzorgingsproducten / Bestelling: telefonisch => betaling via overschrijving => afhalen na afspraak
 • Hou van je Huid Skin Coach, Ninoofsesteenweg 240, info@houvanjehuid.be, www.houvanjehuid.be
  Verzorgingsproducten / Bestelling: via webshop => levering in Roosdaal: gratis (op zaterdag) / Buiten Roosdaal: levering via een verzekerde verzending (KP 5,00 euro per levering) / De aangerekende verzendingskosten worden in de vorm van een tegoedbon voor een gelaatsverzorging teruggestort.
 • Noëlla De Vos, Kapellestraat 16, 0478 34 27 36, noella.nelle@gmail.com
  Verzorgingsproducten / Bestelling: telefonisch / Of: na afspraak ter plaatse afhalen / Of: levering aan huis
 • Schoonheidsinstituut Marijke, Nieuwe Kaai 5, 0477 87 20 02
  Verzorgingsproducten / Bestelling: telefonisch => betaling via overschrijving => afhalen na afspraak
 • Ocean Dreams, Kraanstraat 34 0476 45 01 12, gotegeeroms@gmail.com
  Verzorgingsproducten / Bestelling via mail of telefonisch => betaling via overschrijving => levering aan huis: in de buurt: gratis / of via de post

 Kappers

 • Hairstyling TF-Frederik, Omer De Vidtslaan 57, 054 32 88 30 
  Haarverzorgingsproducten / Bestelling telefonisch of via Facebook => na overschrijving => gratis levering

Bloemen

 • Flora Roosdaal, Brusselstraat 25, 054 33 34 03, info@floraroosdaal.be
  Bloemen, planten, geschenkartikelen, ... / Bestelling: telefonisch of via mail => na overschrijving => levering aan huis

Kleding

 •  Morena Fashion, Kaaitvaartstraat, info@morenafd.be
  Alleen voor cadeaubonnen / Via mail, Facebook of Instagram => levering wordt afgesproken
 • Pajotex textiel, Ninoofsesteenweg 128, 054 33 20 66, www.pajotex.be 
  Riruals geschenkartikelen / Bestelling: via webshop / Gratis verzending vanaf 45,00 euro / Extra: gratis geschenkje!
 • Mode Piccas, www.modepiccas.be, www.modepiccas.eu, mode.piccas@telenet.be
  Kleding, accessoires / Bestelling via de site => levering aan huis => betaling via overschrijving / Alle info terug te vinden op de site

Sport en gezondheid

 •  LMNTS Roosdaal, Molenstraat 11A, 0474 82 25 27, www.lmnts.be 
  Cadeaubonnen, T-shirts, sporttops,,… / Bestelling: telefonisch of via site => overschrijving => gratis thuislevering of afhalen op afspraak /
  Extra: online: dagelijks aanbod van interactieve groepslessen, wekelijks aanbod van uitgeschreven en uitgewerkte workouts / Alle info op de website!

Electro

 •  Elektro Van den Eede & Renders, Donkerstraat 12, 054 33 73 44, elektrovandeneede@telenet.be, www.elektrovandeneede.be
  Alle electro-apparatuur,… / Bestelling: telefonisch of online => levering aan huis  / Extra: uitvoeren van herstellingen.
 • Electro Van Asbroeck, EVA, Ramerstraat 29, info@elektro-vanasbroeck.be, 054 34 41 31
  Elektrische gereedschappen en toebehoren / Bestelling: telefonisch of via mail / Betaling, levering of afhaling volgens afspraak

IT-materiaal

Optiek

 • Optiek Boriau, Kerkstraat 50, steven.boriau@skynet.be
  Voor dringende interventies en bestelling van contactlenzen en producten / Bestelling: via mail => praktische afspraken volgen

Pagina 1 van 3