landschap hoofding 1

Waar zoekt u naar?

Graag uw suggesties !

Heeft u ergens een foutje ontdekt?
Zocht u iets wat u niet vond op onze website?
Heeft u suggesties voor nieuwe toepassingen op onze website?

Bezorg ons uw feedback en help ons
om deze site te verbeteren!

UNIA

21 maart is de internationale dag tegen racisme en discriminatie.

Dagelijks worden mensen gediscrimineerd, uitgesloten en ongelijk behandeld op basis van een identiteitskenmerk. De strijd tegen discriminatie is nog lang niet gestreden, daarom is het van belang om extra aandacht te geven aan de ongelijkheid en te streven naar rechtvaardigheid.

Wie slachtoffer of getuige is van discriminatie kan dit melden. Wij werken hiervoor samen met Unia, een onafhankelijke openbare instelling die discriminatie bestrijdt en gelijke kansen bevordert. De medewerkers van Unia informeren je over je rechten. Ze luisteren en registreren je verhaal en zoeken, indien jij dit wenst, samen naar een oplossing.

Heb je discriminatie of haatboodschappen beleefd, gezien of gehoord? Of wil je advies vragen? Dan meld je dit best via het online meldingsformulierof via het gratis nummer 0800 12 800. Zo word je het snelst geholpen.

Meer informatie

Sociaal Huis – sociaalhuis@roosdaal.be

UNIA: contactpunten@unia.bewww.unia.be

VMRI: contact@vmri.bewww.vlaamsmensenrechteninstituut.be/doe-een-melding

 

Opvang en activiteiten voor je kind

De Vlaamse overheid streeft naar een geïntegreerd aanbod van buitenschoolse opvang en activiteiten (BOA) voor álle kinderen en gezinnen. Dat wil zeggen dat alle diensten van het lokaal bestuur (Onderwijs, Welzijn, Cultuur, Jeugd en Sport …) zo goed mogelijk samenwerken met drie doelstellingen:

  • meer speelmogelijkheden en ontplooiingskansen voor elk kind
  • mogelijkheden voor ouders om werk, opleiding en gezin te combineren
  • een toegankelijk en betaalbaar aanbod buitenschoolse opvang en activiteiten.

Het lokaal bestuur heeft de regie in handen en stippelt met de verschillende partners een lokaal buitenschools beleid uit.

In het kader van de uitrol van het BOA-project in Roosdaal willen we zoveel mogelijk informatie verzamelen van ouders, kinderen, opvangaanbieders,…

Jouw mening telt!

Woon je in Roosdaal en heb je kinderen? Vul dan de enquête over opvang en activiteiten in en maak kans op een leuke prijs. De bevraging loopt tot eind mei.

Klik hier om de enquête in te vullen

Wil je graag nog meer kwijt? 

Kom dan naar het participatiemoment op dinsdag 14 mei van 19u tot 21u in ’t Sportvlot (Brusselstraat 29, 1760 Roosdaal). Samen met andere ouders, opvangaanbieders en de betrokken diensten van het lokaal bestuur denken we na de goede en minder goede punten van kinderopvang in onze gemeente, wat kansen kunnen zijn voor de toekomst,… We voorzien natuurlijk ook een hapje en drankje.

Schrijf je in voor het participatiemoment

Geef je mening over opvang en activiteiten

Auto

Een kandidaat-bestuurder die vanaf 1 maart 2024 start met een ‘voorlopig rijbewijs met begeleider’, moet een begeleider hebben die een opleiding van 3 uur heeft gevolgd bij een erkende rijschool of een erkende lesgever.
Het vormingsmoment moet je als begeleider minstens 5 maanden voor het praktijkexamen van jouw kandidaat-bestuurder gevolgd hebben en is 10 jaar geldig.
Meer info:
www.vlaanderen.be/rijbewijs-b/vormingsmoment-voor-begeleiders

Foto De Gele Doos

Eerstelijnszone Pajottenland lanceerde deze zomer, in samenwerking met de gemeenten Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Roosdaal en Ternat een gratis gele doos voor thuiswonende 80-plussers.

De gele doos is een herkenbare gele bewaardoos. In deze doos bewaar je belangrijke medische gegevens over jezelf (bv. medicatielijst of info over een chronische ziekte). Je bewaart de doos in je koelkast omdat dit een gemakkelijk vindbare plaats is voor de hulpdiensten. Zo vinden ze snel de juiste informatie om gepaste hulp te bieden. Want hoe sneller en gepaster de hulpdiensten kunnen reageren in een noodsituatie, hoe minder kostbare tijd er verloren gaat. Natuurlijk hopen we dat de gele doos niet al te vaak gebruikt moet worden, maar dat ze wel voor een veilig gevoel zorgt.

Het is heel belangrijk om jouw gele doos actueel te houden.

Wijzigt er iets? Heb je extra exemplaren van de fiches nodig?

Download ze in de bijlagen onderaan deze pagina of neem contact op met onze Sociale Dienst.

Speelgoedauto

Sinds 2022 kan je via de applicatie BelDrive je voorlopig rijbewijs M18 online aanvragen. En vanaf nu kan het ook voor de rijbewijzen M12 en M36.

Hoe het werkt? Lees er hier alles over!

Wanneer je een nieuw rijbewijs online hebt aangevraagd, kan je het rijbewijs afhalen bij de dienst burgerzaken na afspraak. Breng zeker de originele documenten van je aanvraag mee. In tegenstelling tot een fysieke aanvraag moet je na een online aanvraag het rijbewijs betalen bij de afhaling.

Maak hier jouw afspraak bij de dienst burgerzaken na jouw online aanvraag.

Meer info over rijbewijzen.

Ook in de zomer kunnen de wolken je overvallen

De vakantieperiode is niet voor iedereen een tijd van onbezorgdheid.
Soms kan de zomerzon de wolken niet altijd verdrijven die in je hoofd hangen.
Piekergedachten kan je immers niet met verlof sturen.
Als gevoelens van verdriet, angst of andere zorgen je overspoelen, weet dan dat Tele-Onthaal er is om naar je te luisteren.
Bel gratis en anoniem naar 106 (24/7) of chat via www.tele-onthaal.be

Meer dan 2,8 miljoen Vlamingen (52.55% van de inwoners ouder dan 18 jaar) kregen een herfstbooster. Ook in de Eerstelijnszone Pajottenland (Bever, Dilbeek, Herne, Galmaarden, Gooik, Lennik, Ternat, en Roosdaal) werden alle 18+ inwoners met een volledige basisvaccinatie uitgenodigd voor hun herfstbooster. Meer dan 47.400 burgers, dit betekent 54,5% van het totale aantal personen ouder dan 18 jaar, werden gevaccineerd met de aangepaste herfstbooster.

Vaccinatie na afspraak bij huisarts of apotheker vanaf 1 januari 2023

Huisartsen (verpleegkundigen in opdracht van de huisarts) en apothekers zullen vanaf 1 januari 2023 COVD-19 vaccins zetten.
Via Vaccinnet kunnen zij controleren welke vaccins er wanneer werden toegediend.
Zowel bij de huisarts als bij de apotheker moet er op voorhand een afspraak gemaakt worden.

Op www.apotheek.be zijn de apothekers te vinden die gekwalificeerd zijn om COVID-19 vaccins toe te dienen.

Meer info: www.laatjevaccineren.be/

Logo GROS

GROS (de gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking) stimuleert en coördineert het overleg tussen de verschillende plaatselijke actoren op het gebied van derdewereldproblematiek.

GROS adviseert het gemeentebestuur over het toekennen van subsidies voor zuidwerking (projecten) en noordwerking (educatie).

Je kan in GROS zetelen in persoonlijke naam ofwel als afgevaardigde van een vereniging of als lid van een werkgroep. Voorwaarden: je woont in Roosdaal, bent minimum 18 jaar en oefent geen politiek mandaat uit.

Lijkt het je een uitdaging om mee te werken, mee na te denken,… meld dit dan aan Inge Vanderstappen op de dienst welzijn en vrije tijd – 054 89 13 53 –inge.vanderstappen@roosdaal.be

Pagina 1 van 6