Waar zoekt u naar?

Graag uw suggesties !

Heeft u ergens een foutje ontdekt?
Zocht u iets wat u niet vond op onze website?
Heeft u suggesties voor nieuwe toepassingen op onze website?

Bezorg ons uw feedback en help ons
om deze site te verbeteren!

Binnenkort kunnen alle inwoners van Roosdaal  in het sportcentrum Koornmolen (Processiestraat 15) in Gooik terecht om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus.  

Voor de eerstelijnszone Pajottenland werd tussen alle 8 gemeenten (Bever, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Roosdaal en Ternat) unaniem beslist om twee vaccinatiecentra te openen.  

Het geografische aspect en de mobiliteitsproblematiek in het Pajottenland gaven hierin de doorslag. We willen dat zo veel mogelijk mensen zich laten vaccineren en daarom is het belangrijk dat de afstand voor elke inwoner in de hele zone zo gelijk mogelijk verdeeld is. 

De gemeenten waren het zeer snel eens dat er 2 plaatsen zijn die het best voldoen aan de gestelde voorwaarden:

  1. De inwoners van Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik en Roosdaal kunnen terecht in het sportcentrum Koornmolen(Processiestraat 15, 1755 Gooik).  
  2. De inwoners van Ternat en Dilbeek kunnen terecht in het bedrijfsgebouw van NV Royer (Stationsstraat 309, 1700 Dilbeek).

Beide locaties beschikken over goede parkeermogelijkheid en kunnen via het openbaar vervoer bereikt worden. Er wordt verder onderzocht hoe minder mobiele mensen geholpen kunnen worden om de centra te bereiken. 

Alle gemeenten zetten samen hun schouders onder deze enorme operatie. Zowel voor de inrichting, bewaking, onderhoud, ICT, maar ook voor vervoer van minder mobiele mensen enz. werken alle deelnemende gemeenten nauw samen. Want samen strijden we tegen corona.

Vaccinatiecentrum Koornmolen

Woon je in Gooik, Lennik, Roosdaal, Galmaarden, Herne of Bever? Dan kan je voor je coronavaccin terecht in Vaccinatiecentrum Koornmolen te Gooik. Op www.vaccinatiecentrumkoornmolen.be vind je alle praktische info over:

circulatieplan vaccinatiecentrum

Adres

Het Vaccinatiecentrum vind je in het sportcentrum Koornmolen, Processiestraat 15, 1755 Gooik

Parking

Er is voldoende parking aan het Vaccinatiecentrum Koornmolen.

Parking 1 is voorbehouden voor de bezoekers van het Vaccinatiecentrum Koornmolen. Voor mensen met een beperking zijn er plaatsen vlak bij de deur voorzien. Alles is duidelijk aangegeven met borden.

Openbaar vervoer

Via www.delijn.be kan je je route naar het vaccinatiecentrum plannen.

Aan de stelplaats Leerbeek staat een bord met alle info rond het busvervoer naar Vaccinatiecentrum Koornmolen. Lijn 153 en lijn 162 rijden naar het vaccinatiecentrum.

Van aan de halte in de Strijlandstraat is het nog 200 tot 250 meter stappen tot aan het Vaccinatiecentrum Koornmolen, Processiestraat 15

Fietsparking

Aan de voorkant van het Vaccinatiecentrum Koornmolen zijn er voldoende, veilige fietsstallingen. Deze zijn niet bewaakt.

Toegankelijkheid

Het vaccinatiecentrum is toegankelijk met rolstoelen. Er zijn rolstoeltoegankelijke toiletten voorzien in het centrum.

Je blindengeleidehond is welkom in het centrum.

Faciliteiten

In het vaccinatiecentrum is er geen WIFI.

Er is geen mogelijkheid om drank en/of eten aan te kopen in het centrum.
Het is ook niet toegelaten om te eten, te drinken of te roken in het centrum

Veel gestelde vragen

Kan ik mij laten begeleiden naar het vaccinatiecentrum? 

Ja, dit kan maar hou rekening met de geldende maatregelen rond carpooling.

Kan mijn verzorgende gezinshulp meekomen naar het vaccinatiecentrum om mij te begeleiden? 

Ja, dit kan maar hou rekening met de geldende maatregelen rond carpooling.

Kan mijn mantelzorger (knuffelcontact) meekomen om mij te begeleiden naar het vaccinatiecentrum? 

Ja, dit kan maar hou rekening met de geldende maatregelen rond carpooling.

Ik heb geen vervoer en/of ben niet mobiel genoeg. Hoe geraak ik aan het vaccinatiecentrum?

Spreek iemand aan uit je omgeving, maak gebruik van het openbaar vervoer of neem een taxi.

De gemeente Roosdaal werkt momenteel een vervoersplan uit voor minder mobiele mensen. Alle informatie hierover zal je hier terugvinden zodra het voorhanden is.

Als ik met de trein/bus kom, wordt mijn ticket dan terugbetaald? 

Neen, je ticket van het openbaar vervoer wordt niet terugbetaald.

Is er een circulatieplan?

Processiestraat is tijdelijk 1-richting, enkel inrijden van op Strijlandstraat (zie bovenaan deze pagina)

Wat zijn de richtlijnen rond carpooling?

Zoals bij taxi’s moet een minimale afstand van 1,5 m tussen elke persoon worden gerespecteerd tijdens het vervoer. Het aantal personen dat kan worden vervoerd, varieert dus afhankelijk van het type voertuig. Voor een huishouden of mensen die deel uitmaken van “de nauwe contacten” telt die maatregel niet. Het is aangeraden de auto regelmatig te verluchten en te reinigen. Als de social distancing regels niet kunnen gegarandeerd worden is het dragen van mond- en neus bedekking verplicht.

Is er kinderopvang?

Neen, als je echt niet anders kan dan je kinderen mee te brengen, dan kan dat. Zij mogen niet vrij rondlopen in het vaccinatiecentrum en voor kinderen vanaf 12 jaar is het dragen van een mondmasker verplicht.

Kan ik mijn huisdier meebrengen?

Huisdieren, m.u.v. blindegeleidenhonden, zijn niet toegelaten

Zijn er lockers (voor bv. motokledij)?

Er zijn geen lockers voorzien.

Is er een borstvoedings- of afkolfruimte?

Er is hiervoor geen ruimte voorzien.

Als je aan de beurt bent voor de prik tegen corona, dan krijg je een persoonlijke uitnodiging via de post. Als je gegevens gekend zijn, krijg je ook een sms en een e-mail. De uitnodiging ontvang je ongeveer 2 weken op voorhand.

Bewoners van zorgvoorzieningen en ziekenhuismedewerkers krijgen geen uitnodigingsbrief van Zorg en Gezondheid. Zij worden uitgenodigd door hun voorziening of werkgever.

Alleen een afspraak maken met uitnodiging

Als je een brief ontvangt, kan je een afspraak maken voor coronavaccinatie. Je kan de voorgestelde datum bevestigen, wijzigen of de uitnodiging weigeren via het callcenter van je vaccinatiecentrum of online. De contactgegevens zijn op je uitnodigingbrief terug te vinden.

Zonder uitnodiging kan je geen afspraak maken.

Hou je uitnodiging goed bij

Op de dag van je vaccinatie moet je je uitnodiging en je identiteitskaart tonen in het vaccinatiecentrum. Neem de brief mee, of toon de sms of e-mail met je persoonlijke code aan de onthaalbediende in het vaccinatiecentrum. Want dat is meteen je e-ticket.

Ook naar de afspraak voor je tweede vaccinatie breng je de uitnodiging mee.

Uitnodiging kwijt?

Je vindt een elektronisch exemplaar van je persoonlijke uitnodigingsbrief in je Burgerprofiel of e-Box. Log in via je Burgerprofiel via https://burgerprofiel.vlaanderen.be. Nog geen Burgerprofiel? Meld je aan met je eID, een mobiele app, de Itsme-app of sms.

Je kan ook bellen naar 1700. Zij kunnen je uitnodiging opnieuw mailen.

Let op bij uitnodiging via e-mail of sms

Heb je een uitnodiging voor coronavaccinatie gekregen per e-mail of sms? En vertrouw je de afzender niet? Dan kan het om een vals bericht of phishing gaan. Let er steeds op dat: · de e-mail afkomstig is van "noreply@doclr.be". De sms wordt verstuurd vanuit het nummer 8811.

· op de e-mail de contactgegevens van het vaccinatiecentrum staan vermeld die bij je officiële woonplaats horen.

· er nooit om betaling gevraagd wordt: de vaccinatie en het vaccin zijn gratis.

· je geen persoonlijke gegevens zoals paswoorden, pincodes of rekeningnummers geeft.

Twijfel je nog over de e-mail die je ontving? · Meld je aan in Mijn Burgerprofiel om te bekijken of je uitnodiging ook zichtbaar is in je e-Box.

· Wacht eventueel enkele dagen af tot je de brief ook op papier in je brievenbus ontvangt. Meer info over Pishing kan je lezen op: https://www.safeonweb.be/nl/tips

Veel gestelde vragen

Ik moet rond de periode van mijn afspraak bevallen. Ik kan dus niet bevestigen. Wat moet ik doen?

Neem contact op met je arts/gynaecoloog. Je kan uiteraard ook je afspraak verplaatsen naar een moment dat je beter past.

Wat gebeurt er als, omwille van last-minute omstandigheden, ik niet naar mijn afspraak kan komen(bv. besmetting, symptomen ziekte, ziekenhuisopname, sneeuw, …)? 

Neem contact op met het callcenter en verplaats je afspraak.

Ik ben te laat. Wie moet ik verwittigen?

Neem contact op met het callcenter en verplaats je afspraak.

Ik heb een verkoudheid, mag ik komen? 

  • Ben je ziek – bv. door een besmetting met het coronavirus - dan laat je je beter niet vaccineren. Stel je vaccinatie beter uit tot 2 weken na genezing. 
  • Ben je besmet met het coronavirus, ook al heb je geen klachten? Ook dan stel je de vaccinatie beter uit tot 2 weken na de afname van je positieve coronatest. 
  • Heb je een ernstige of langdurige ziekte, dan is vaccinatie tegen COVID-19 sterk aanbevolen om je te beschermen tegen ernstige complicaties als gevolg van COVID-19. Een chronische aandoening vormt geen contra-indicatie voor de COVID-19-vaccinatie.
  • Bij koorts boven 38.5°C wordt vaccinatie (ook met andere vaccins) uitgesteld totdat de koorts afgenomen is.
  • Bij twijfel vraag je best raad aan je (huis)arts.  

Ik heb een beroep met een permanentie. Kan ik een exact moment hebben waarop gevaccineerd zal worden? Kan ik voorgaan? 

Past de toegewezen afspraak je niet, dan kan je deze verplaatsen. In de uitnodigingsbrief lees je via welke weg je een afspraak kan verplaatsen.

Moet ik verlof nemen als mijn afspraak overdag valt? 

Als werknemer heb je recht op betaalde afwezigheid voor de vaccinatie. Neem contact op met je werkgever voor de concrete afspraken hierover.

Krijg ik voor de vaccinatie een ‘vrijstellingsbriefje’ voor mijn werkgever, indien de vaccinatie onder mijn werkuren valt? 

Als werknemer heb je recht op betaalde afwezigheid voor de vaccinatie. Neem contact op met je werkgever voor de concrete afspraken hierover.

Heb ik een doktersbriefje nodig als ik de dag van de vaccinatie verhinderd ben? 

Neen, dit is niet nodig. Je kan je afspraak herplannen als het voorgestelde moment je niet past.  

Ik (ben zelfstandige en) werk overdag, kan ik mij ‘s avonds laten vaccineren? Moet/kan ik dit ergens melden? 

Je kan je afspraak herplannen als het voorgestelde moment je niet past. 

Krijg ik een aanwezigheidsattest voor mijn werkgever? 

Je ontvangt een vaccinatiekaart waarop de datum van toediening van het vaccin zal staan

Hoe lang op voorhand moet ik daar aanwezig zijn? 

Je mag maximum 15 minuten vooraf komen. Ben je vroeger, dan kan je in de omgeving van het vaccinatiecentrum even wachten.

Ik kreeg een brief, een sms en een mail .. is dat normaal?

Ja, iedereen krijgt een brief. Als je e-mailadres en/of je GSM gekend zijn bij je ziekenfonds dan krijg je de uitnodiging ook op die manier.

Kan ik mij laten begeleiden naar het vaccinatiecentrum? 

Ja, dit kan maar hou rekening met de geldende maatregelen rond carpooling als je de auto deelt.

Kan mijn verzorgende gezinshulp meekomen naar het vaccinatiecentrum om mij te begeleiden? 

Ja, dit kan maar hou rekening met de geldende maatregelen rond carpooling als je de auto deelt.

Kan mijn mantelzorger (knuffelcontact) meekomen om mij te begeleiden naar het vaccinatiecentrum? 

Ja, dit kan maar hou rekening met de geldende maatregelen rond carpooling als je de auto deelt.

Welke talen worden er gesproken in het Vaccinatiecentrum
We spreken Nederlands

Ik spreek geen Nederlands
Geen probleem, pictogrammen zijn duidelijk en medewerkers doen hun best je te helpen. Je mag een tolk meebrengen.

Mag ik vrij langskomen (zonder afspraak)? 

Neen, je wacht tot je een uitnodiging krijgt.

Is het wel veilig in het vaccinatiecentrum, zijn er niet te veel personen tegelijk aanwezig? 

In het vaccinatiecentrum zijn alle veiligheidsmaatregelen genomen om het voor iedereen (medewerkers en bezoekers) veilig te houden. Er wordt toezicht gehouden op het maximaal toegelaten personen, er zijn duidelijke looplijnen zodat bezoekers elkaar niet hoeven te kruisen, er is veel aandacht voor handhygiëne en er wordt dagelijks grondig gepoetst en ontsmet. Het is ook verplicht om in het vaccinatiecentrum een mondmasker te dragen voor de volledige duur van het bezoek.

Er is veel te doen om mondmaskers. Welk mondmasker moet/mag ik dragen in het vaccinatiecentrum? 

Je draagt een chirurgisch of stoffen mondmasker, geen bandana of sjaal.

Als ik aan het wachten ben, mag ik dan eten, drinken, roken? 

In het vaccinatiecentrum mag er niets worden geconsumeerd en is roken verboden.

Ben je nieuw in Roosdaal? Dan krijg je bij de bevolkingsdienst een onthaalzakje voor nieuwe inwoners. In dit informatiepakket vind je folders en brochures van de gemeente Roosdaal.

Ben je nieuw in België dan bestaan er heel wat mogelijkheden om de integratie vlotter te laten verlopen.

1. Nieuwe inwoner

Ben je nieuw in Roosdaal? Dan krijg je bij de bevolkingsdienst een onthaalzakje voor nieuwe inwoners. In dit informatiepakket vind je folders en brochures van de gemeente Roosdaal.

2. Inburgering

Als je nog niet lang in België woont, kan je een inburgeringstraject volgen.

3. Nederlands leren

Spreekt je geen Nederlands of maar een beetje? Dan zijn er heel wat manieren om je Nederlands bij te schaven of om Nederlands te leren.

3.1 Online oefenen

Op internet vind je verschillende websites waar je Nederlands kan oefenen.

  • Nedbox: oefeningen, tips en informatie per thema (werk, school, vrije tijd, gezondheid,…)
  • Taalblad: woordenschat, grammatica, lezen, luisteren voor alle niveaus (niet gratis)
  • SNT: oefeningen woordenschat en grammatica, lezen en schrijven, invuloefeningen
  • Wablieft: eenvoudige krant in het Nederlands (niet gratis)
  • NT2 taalmenu: oefeningen voor spreken, luisteren, lezen en schrijven, invuloefeningen
  • NT2 kennisnet: oefeningen grammatica, invuloefeningen, werkwoorden; verschillende niveaus
  • Margoo: woordenschat, grammatica, lezen, luisteren voor alle niveaus (niet gratis)

3.2 Tv, radio of de krant

Luisteren naar de radio in het Nederlands of kijken naar een Nederlandstalig programma op de televisie kan helpen om Nederlands te leren.

Er bestaat ook een eenvoudige krant voor wie Nederlands leert: de Wablieft-krant.
Elke week kan je artikels uit de krant op de website lezen. Alle teksten zijn geschreven in duidelijk en eenvoudig Nederlands.

3.3 Nederlands leren en oefenen voor kinderen en jongeren

Gaat je kind naar een Nederlandstalige school maar spreek je thuis weinig of geen Nederlands?

  • Kijk samen naar Nederlandstalige televisieprogramma’s
  • Lees een Nederlandstalig verhaal voor.
  • Stimuleer je kind om met Nederlandstalige kinderen uit de buurt te spelen of met broertjes en zusjes thuis regelmatig Nederlands te spreken.

3.4 Activiteiten in de bibliotheek

De bibliotheek heeft veel materiaal voor kinderen om Nederlands te oefenen: kinderboeken, voorleesboeken, DVD’s, cd’s met kinderliedjes,… Inwoners van Roosdaal kunnen gratis lid worden van de bibliotheek en materialen uitlenen.

Leesfoor
Elke tweede woensdag van de maand (van oktober tot mei) organiseert de bib van Roosdaal LEESFOOR. Geniet samen met je vriendjes in de bib van knotsgekke, ontroerende of spannende verhalen. Van 14u00 tot 15u00 wordt er voorgelezen aan de vier- tot zevenjarigen.

Taalpunt Nederlands
De bib beschikt over een Taalpunt Nederlands. Met Taalpunt ondersteunt de bib anderstaligen met

  • taalontwikkeling (Nederlands leren)
  • maatschappelijke oriëntatie
  • het streven naar meer zelfredzaamheid

Taalpunt Nederlands is gericht op (jong)volwassenen en bevat:

  • boeken en cd-roms om Nederlands te leren
  • grammatica-en spellingsboeken
  • woordenboeken, beeldwoordenboeken
  • leesboeken in eenvoudige taal
  • krant ‘Wablieft’ in eenvoudige taal
  • boekjes met pictogrammen en woorden uitgegeven door vzw De Rand
  • folders met informatie over instellingen en locaties in de omliggende gemeenten waar Nederlandse lessen worden gegeven
  • folders over het agentschap Integratie & Inburgering
  • infogids voor anderstalige ouders over ‘Wat moet je weten als je kind naar de kleuter- of lagere school gaat in Vlaams-Brabant’.
  • folders over websites om online Nederlands te leren/te oefenen

3.5 Nederlands les volgen

Agentschap Integratie en Inburgering
Huis van het Nederlands van het Agentschap Integratie en Inburgering geeft informatie over het cursusaanbod in de regio. Zij helpen je de cursus te kiezen die voor jou het meest interessant is.

Voor algemene informatie kan u telefoneren naar het gratis nummer 0800 123 00.
Of u kan ook naar een regiokantoor van het Agentschap Integratie en Inburgering in Vlaams-Brabant gaan.

CVO
Lessen Nederlands in het CVO

CBE Open School Halle-Vilvoorde
Beter lezen en schrijven voor anderstaligen

Wie wordt er in Vaccinatiecentrum Koornmolen gevaccineerd? 

Vaccinatiecentrum Koornmolen is er voor alle inwoners van de gemeenten van de Eerstelijnszone Pajottenland (Lennik, Gooik, Roosdaal, Bever, Herne en Galmaarden). 

Waarom is er maar 1 vaccinatiecentrum voor Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik en Roosdaal?  

Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik en Roosdaal behoren tot de Eerstelijnszone Pajottenland.

De Eerstelijnszones kregen de opdracht van de Vlaamse overheid om de inrichting van de vaccinatiecentra voor de hele zone te bekijken. In overleg met de deelnemende gemeentes werd gekozen voor Sportcentrum Koornmolen.

Deze locatie voldoet aan de vereisten voor de inrichting en ligt bovendien centraal in de zone, is goed bereikbaar en heeft een grote parking. 

Een ander vaccinatiecentrum is voor mij beter bereikbaar. Mag ik me daar laten vaccineren? 

Neen, elk vaccinatiecentrum staat in voor de vaccinatie van de mensen van  een aantal gemeentes. De gemeente waar je woont, bepaalt in welk vaccinatiecentrum je gevaccineerd wordt. Wisselen is niet mogelijk want dit zou voor te grote logistieke en operationele problemen zorgen bij het uitnodigen van mensen en het beheren van de voorraad van nodige vaccins in elk centrum. 

Wat als ik niet in het vaccinatiecentrum geraak? 

De bereikbaarheid van het vaccinatiecentrum voor zoveel mogelijk inwoners is een belangrijk aandachtspunt. Er wordt momenteel nog volop werk gemaakt van maatregelen zodat iedereen zo vlot mogelijk naar Vaccinatiecentrum Koornmolen geraakt. Meer info hierover volgt.  

 Ik ben slecht te been, wat nu? 

Wie zich moeilijk zelfstandig kan verplaatsen, mag een begeleider meebrengen. Opgelet: de begeleider zal later zelf ook nog eens terug moeten komen wanneer hij/zij aan de beurt is voor een vaccin en krijgt dus geen voorrang. 

Lukt het helemaal niet om het vaccinatiecentrum te bereiken, dan zullen mobiele ploegen het vaccin aan huis toedienen. Wie daarvoor in aanmerking komt of hoe dat zal verlopen, is nog niet bekend. Vermoedelijk zal dit op doorverwijzing van je huisarts zijn, bespreek dit dus tijdig met je huisarts. 

Wanneer ben ik aan de beurt?  

Als eerste krijgen 65-plussers uit de 6 gemeenten er hun vaccin tegen COVID-19. Dat gebeurt waarschijnlijk in de loop van maart, maar de hele planning hangt af van de leveringen van de vaccins.  

Later komen ook essentiële beroepen en mensen met onderliggende aandoeningen aan de beurt, gevolgd door de algemene bevolking (waarschijnlijk vanaf juni 2021). 

Het vaccineren gebeurt op uitnodiging. Je ontvangt hiervoor een brief en/of SMS en/of mail. De uitnodiging wordt verstuurd vanuit Vlaanderen. De gemeentebesturen hebben geen inspraak of invloed op de volgorde van vaccineren en het tijdstip van afspraak. 

Meer informatie over de Vlaamse vaccinatiestrategie krijg je in het onderstaande filmpje en op www.laatjevaccineren.be/covid-19

Hoe verloopt het vaccineren? 

In het Vaccinatiecentrum Koornmolen zijn meerdere vaccinatielijnen. Elke vaccinatielijn is goed voor 20 à 25 inentingen per uur.  

Je komt binnen bij het onthaal. Een onthaalmedewerker checkt je identiteitsgegevens en brengt je naar de registratie. Daar geeft een verpleegkundige je info over het vaccin en overlopen jullie je medische voorgeschiedenis en gezondheidstoestand. Je krijgt er ook een afspraak voor de tweede inenting. Daarna ga je naar de vaccinatieruimte waar een verpleegkundige/arts je vaccineert. Na de vaccinatie mag je een kwartiertje onder toezicht rusten in de wachtruimte. 

Is de vaccinatie gratis? 
Ja, de vaccinatie tegen COVID-19 is gratis voor elke burger. 

 Is vaccinatie tegen COVID-19 verplicht? 
Neen. In België is alleen vaccinatie tegen polio verplicht. Alle andere vaccinaties zijn sterk aanbevolen. Dit is voor COVID-19 niet anders. We raden je aan, in ieders belang, je te laten vaccineren. 

Waar kan ik terecht voor informatie over corona? 
https://www.info-coronavirus.be/nl/ of 0800 14 689 
 Waar kan ik terecht voor meer informatie over het vaccineren? 
https://www.laatjevaccineren.be/ of 1700 

Geboorte

Binnen de 15 dagen na de bevalling geven de vader, de moeder of beide ouders de geboorte aan bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar de bevalling plaatsvond.

Meebrengen:

  • attest van geboorte afgeleverd door de geneesheer
  • de identiteitskaart van beide ouders
  • het huwelijksboekje (indien gehuwd)

Erkenning

Een kind dat geboren wordt binnen een huwelijk heeft de echtgenoten als ouders, de familienaam van de vader wordt automatisch overgenomen.

In de andere gevallen en onder bepaalde voorwaarden kan een kind erkend worden door het afleggen van een verklaring op de dienst burgerlijke stand, waarbij aangegeven wordt dat er een band van vader- of moederschap bestaat.

Ongehuwden kunnen dus een verklaring tot erkenning afleggen zodat het vaderschap t.o.v. het kind komt vast te staan en zodat het kind de familienaam van de vader krijgt. Deze verklaring wordt ondertekend door beide ouders.

Zo'n erkenning kan gebeuren:

  • voor de geboorte
  • na geboorte

Erkenning voor geboorte

Naast de gebruikelijke erkenningsakte van vroeger, dient er sinds 1 april 2018 ook een akte van aangifte van erkenning opgemaakt te worden. Er zijn nu een aantal extra verplichte documenten voor te leggen vooraleer er kan overgegaan worden tot de aangifte van erkenning van geboorte.

Contacteer op voorhand de dienst Burgerlijke Stand met de vraag om een dossier van erkenning op te starten!

  • We bekijken jullie gegevens
  • We vragen jullie geboorteaktes en eventuele andere documenten op. Opgepast! Indien het gaat over buitenlandse documenten dienen jullie deze zelf op te vragen..
  • Als het dossier volledig is, contacteren wij jullie en spreken we een moment af om samen langs te komen, om de akte van aangifte en in de meeste gevallen ook onmiddellijk de erkenningsakte zelf op te maken.

Adoptie

Een ongekend kind adopteren

Wanneer je een kind wil adopteren dat je niet op voorhand kent, dan doe je voor de adoptie een beroep op een erkende adoptiedienst.

Een gekend kind adopteren

Je adopteert een gekend kind dat in België verblijft. Dit kan het kind van je partner zijn, een kind van de familie, een pleegkind of een ander gekend kind. Deze adopties gebeuren zonder bemiddeling van een erkende adoptiedienst.

Meer info: Website van Kind en Gezin

Gemeentelijke geboorte- en adoptiepremie

Je ontvangt bij de geboorte of adoptie van je kind(eren) een premie ter waarde van 75,00 euro per kind. Je ontvangt ongeveer 2 maand na geboorte of adoptie een uitnodiging voor de ophaling van de premie.

De geboortepremie wordt overhandigd aan de ouders die op het ogenblik van de geboorte zijn ingeschreven in de bevolkings- of vreemdelingenregister van de gemeente Roosdaal.
 
De adoptiepremie wordt overhandigd aan de adoptant van een minderjarig kind, behalve indien met betrekking tot hetzelfde kind reeds voordien een geboorte- of adoptiepremie uitgekeerd werd door de gemeente Roosdaal.
 

Het document 'verplichte inenting tegen poliomyelitis' wordt afgeleverd bij de aangifte van de geboorte. Tussen de leeftijd van 2 maanden en 18 maanden moet je kind de vier vaccinaties krijgen tegen polio. Na de laatste vaccinatie bezorg je het medisch attest van de inentingen aan de dienst bevolking.

Je bezorgt dit attest persoonlijk aan de dienst burgerzaken (burgerzaken@roosdaal.be)

Wet

Bij Koninklijk Besluit van 26/10/1966, gewijzigd door de Koninklijke Besluiten van 02/04/1968 en 22/09/2000 is de vaccinatie tegen poliomyelitis (kinderverlamming) verplicht in België.  De overtredingen zullen bestraft worden met de in de gezondheidswet van 1 september 1945 voorziene straffen.

 

krul contactDienst Burgerzaken

Brusselstraat 15, 1760 Roosdaal
Tel 054 89 13 20
burgerzaken@roosdaal.be

Huwelijk

Huwelijksreglement

Op de gemeenteraad van 29 juni 2023 werd het reglement voor huwelijken in Roosdaal goedgekeurd.

Wanneer huwen in Roosdaal?

De huwelijksplechtigheid kan voltrokken worden:

  • Op maandag van 8.30 uur tot 16.00 uur
  • Op dinsdag van 8.30 uur tot 16.00 uur
  • Op woensdag van 8.30 uur tot 16.00 uur
  • Op donderdag van 8.30 uur tot 16.00 uur
  • Op vrijdag van 8.30 uur tot 15.00 uur
  • Op zaterdag van 9.00 uur tot 13.00 uur

Er worden geen huwelijken voltrokken op zondag en wettelijke, reglementaire en plaatselijke feestdagen.

Op niet-wettelijke feestdagen, namelijk 24 en 31 december, kunnen er enkel huwelijksplechtigheden plaatsvinden tot 11u00 en indien deze dagen in de week plaatsvinden. Indien deze dagen op zaterdag plaatsvinden, is het niet mogelijk om te huwen.

De uren van de huwelijken die op dezelfde dag voltrokken worden, worden op elkaar afgestemd. Hierbij is het eerst aangegeven huwelijk bepalend. Alle andere huwelijken moeten op elkaar aansluiten.

Een huwelijksdatum leg je minimum één maand en maximum één jaar op voorhand vast. Je mailt hiervoor naar burgerzaken@roosdaal.be met vermelding:

  • Namen beide partners
  • Rijksregisternummer beide partners
  • Datum en uur van huwelijk

Huwelijksaangifte in Roosdaal

De aangifte van het huwelijk gebeurt bij de ambtenaar van de Burgerlijke Stand van Roosdaal indien minstens één van beide partners in de gemeente is ingeschreven in het bevolkings- of vreemdelingenregister.

De dienst burgerlijke stand vraagt de akte van geboorte zelf op bij andere Belgische steden of gemeenten. Indien het gaat over buitenlandse akten leg je deze originele documenten zelf voor. Deze aktes zijn voorzien van een eventuele legalisatie of apostille en met een Nederlandse beëdigde vertaling.

Woont één van de partners nog in het buitenland, dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Meer informatie vind je op de website van het Agentschap Integratie en Inburgering.

Als alle documenten in ons bezit zijn dan kan de huwelijksaangifte ondertekend worden. De ambtenaar van de Burgerlijke stand neemt hiervoor 2 maand voor het huwelijk contact met je op.

Na ondertekening van de huwelijksaangifte is het niet meer mogelijk de huwelijksdatum en/of -uur te veranderen.

Voltrekking van het burgerlijk huwelijk

Er kan gehuwd worden vanaf de 14de dag na ondertekening van de huwelijksaangifte (dag van ondertekening niet meegerekend). Deze aangifte is 6 maanden en 14 dagen geldig (dag van ondertekening niet meegerekend).

Kostprijs:

  • Het burgerlijk huwelijk is gratis wanneer het plaatsvindt tijdens de week.
  • Voor een plechtigheid op zaterdag is een retributie verschuldigd voor het voltrekken van het huwelijk van 85 euro en is een retributie verschuldigd van 100 euro op zaterdag voor het gebruik van de raadzaal. Bij keuze voor één van de andere locaties worden de daarvoor geldende tarieven aangerekend.
  • Voor het trouwboekje wordt een bedrag van 12,50 euro aangerekend.

Meer info

Afschrift van de huwelijks- of echtscheidingsakte

Klik hier om een afschrift aan te vragen via het Burgerloket van uw huwelijksakte of echtscheidingsakte.

Huwelijkscontract

De notaris maakt het huwelijks- of vermogensrechtelijk contract op.

Huwelijksjubilarissen

De huwelijksjubilarissen ontvangen naar aanleiding van het jubileum van 50, 60, 65 en 70 jaar huwelijk een gemeentelijke premie van 125 euro, onder de vorm van cadeaucheques te gebruiken bij de Roosdaalse handelaars.
Deze cheques worden overhandigd door een delegatie van het college van burgemeester en schepenen op de jubileumviering op het gemeentehuis of bij de jubilarissen thuis. Je wordt hiervoor schriftelijk op de hoogte gebracht.

 

 

krul contactDienst Burgerzaken

Brusselstraat 15, 1760 Roosdaal
Tel 054 89 13 20
burgerzaken@roosdaal.be